Fülzúgás kezelése

Miért foglalkozik a Dr. Laser Blog a fülzúgás kezelése kapcsán felmerülő lehetőségekkel?

E heti bejegyzésünk a fülzúgás lehetséges okait, fajtáit, kezelési lehetőségeit vizsgálja; publikációnk második felében pedig hasznos, a gyakorlatban azonnal alkalmazható tanácsokat találnak olvasóink. Miért foglalkozik a Dr. Laser blog a fülzúgással? Ennek az elsődleges oka, hogy a fülzúgás sajnos egyre több- és több embert érint: nem csupán az idősebb korosztály számít veszélyeztetettnek, hanem a fiatalok is egyre gyakrabban panaszkodnak efféle problémákra. A fülzúgás hátterében pedig számos kiváltó ok állhat. Nem ritka, hogy apró életvitelbeli változtatások végleges megoldást jelentenek, azonban megannyi esetben szakorvos segítségére is szükség lehet. Ami a fülzúgás kezelése kapcsán teljes bizonyossággal kijelenthető: 1-2 hete fennálló panasz esetén a legtöbb esetben maradéktalanul gyógyítható, ellenben minél több idő eltelik, annál kevesebb esélyünk marad a teljes felépülésre, szélsőséges esetben pedig pusztán csökkenthetőek a problémák, tünetek.

Mindenki ugyanazt tapasztalja, amikor fülzúgásra panaszkodik?
Fülzúgás kezelése

Fülzúgás kezelése

Nem. A fülzúgás nem más, mint valós audioinger hiányában fellépő hangérzet, de a hallott zaj mértéke, és fajtája tekintetében egyénenként változik. A „zúgás”-ként definiált hanghatás igen sokféle lehet. Egyesek sistergést, sípolást, morajlást, kattogást, suhogást, dübörgést említenek; míg mások búgó, csengő, zakatoló hangként írják le az effektust. Mindezek mellett lehet pulzáló (ritmikusan erősödő-gyengülő), vagy állandó jellegű; illetve egyoldali, vagy kétoldali. Az orvostudomány a fülzúgás két formáját különbözteti meg: objektív és szubjektív változatot ismerünk. Szubjektív fülzúgás esetén a hangokat kizárólag a beteg hallja; ezzel ellentétben az objektív zúgás az orvos számára is hallható, hiszen ennek kiváltó oka az izmok ütemes összehúzódása és elernyedése, vagy turbulens véráramlás- melyek –a szubjektív verzióval szemben- valódi zajjal járnak.

A fülzúgás kezelése tehát mindig a páciens vizsgálata után felállított diagnózistól függ!

Mikor beszélünk krónikus fülzúgásról?

Abban az esetben, ha a károsodott idegrostokon spontán ingerület keletkezik, melyet a centrális hallóközpontok nem tudnak elkülöníteni a valódi hangoktól, így a páciens létező ingerként tapasztalja a valójában fiktív hangokat. A fülzúgás kezelése ebben az esetben elkerülhetetlenné válik!

A fülzúgás nem különálló betegség, hanem tünetegyüttes, mely hátterében többféle ok is meghúzódhat. Ezek többnyire az alábbiak lehetnek:

  • A hallójáratban lévő idegen anyag hatására halljuk a zúgásszerű hangot (ez szakszerű fültisztítással orvosolható: amint az ide került anyagot eltávolítják, a panaszok megszűnnek).
  • Zajkárosodás okoz később fülzúgást (mely lehet egyszeri, vagy rendszeres. Ebben az esetben átmeneti, vagy hosszú távú halláskárosodással is számolnia kell a betegnek).
  • Agyi vérellátási zavarból fakadó fülzúgás (mely esetben a beteg nem képes helytálló öndiagnózis felállítására, így később további komoly szövődmények kialakulása is várható, ha elmulasztunk időben szakemberhez fordulni)!
  • Bakteriális fertőzések okozta problémák (középfülgyulladás, fülkürthurut, hallójárat-gyulladás, stb.)
  • Meniere- betegség (a belső fül megbetegedése mellett akár örökletes tényezők, vagy autoimmun reakciók is okozhatják. Rohamokban jelentkező szédüléssel, egyoldalú fülzúgással, halláskárosodással járhat).
  • Wegener- granulomatozis (a beteg fülzúgás mellett fülfájásra, köhögésre, esetenként orrvérzésre, nehézlégzésre panaszkodik)
  • A hallójáratot érintő daganatos megbetegedések (ez az ok nem gyakori)!
  • Általános (tehát nem a fület érintő) betegségek, mint például a magas vérnyomás, vérszegénység, pajzsmirigy-alulműködés, szifilisz, vagy akár a fejet ért trauma is járhat fülzúgással.
  • Fülzúgás akár bizonyos gyógyszerek (antibiotikumok, vízhajtók, aszpirin, vagy kinin) mellékhatásaként is felléphet!
  • Esetenként fülzúgást okozhat nehézfém- mérgezés, vagy túlzott alkoholfogyasztás is!
Csípőprotézis műtét

Hogyan állítható fel pontos diagnózis?

Helytálló, reális diagnózis felállításában minden esetben célszerű szakorvos segítségét kérnünk, hiszen laikusként akár széleskörű, sokrétű információk birtokában is tévedhetünk! A szakszerű diagnózis felállítása minden esetben egy protokoll mentén történik. Először az orvos felveszi az anamnézist: felkutatja a panaszok okait. Ezt követően különféle képalkotó vizsgálatokra kerül sor: ilyen lehet a nyaki ultrahang, a nyakcsigolya- röntgen, vagy az MRI. A pontos kórmeghatározásban általában fül-orr gégész, ideggyógyász, szemész, reumatológus és belgyógyász egyaránt részt vesz! A diagnózis ismeretében pedig kezdetét veszi a fülzúgás kezelése!

A fülzúgás problémájának veszélyei

Az állandóvá váló, zavaró hanginger megannyi kellemetlenséget; szélsőséges esetben pedig kiállhatatlan kínokat képes okozni a betegnek. Már igen hamar jelentkezik a koncentrációs képesség csökkenése, mely a mindennapi tevékenységek rovására megy (a munkavégzés, a magánélet, a szabadidős tevékenységek egyaránt kárát látják). A fülzúgás gyakorta okoz fejfájást, gátolja az alvást, így teljes testi- lelki kimerültséghez is vezethet, mígnem a beteg teljes kétségbeesésbe, kilátástalanságba sodródik; egyetlen megoldásként akár az öngyilkosság is felmerülhet… A fülzúgás kezelése tehát nem egy választható opció, hanem a a beteg kiegyensúlyozott életének előfeltétele!

Tanácsaink fülzúgástól szenvedő pácienseinknek:

  • A fentieket olvasva semmiképp ne essen pánikba, a fülzúgás a kezdeti stádiumban teljes mértékben gyógyítható!
  • Vegye sorra, hogy adott esetben mely Ön által szedett gyógyszer okozhat efféle tüneteket! Olvassa el a betegtájékoztatót, és ha összefüggést talál, azonnal forduljon orvoshoz!
  • Sose érezze, sose gondolja, és senkitől ne fogadja el, hogy nincs mit tenni a fülzúgás ellen! Megfelelő vizsgálatokkal a valódi ok fellelhető, és ennek tudatában a fülzúgás kezelhető!
  • Felül kell vizsgálnia életmódját: a túl sok stressz, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a mesterséges édesítőszerek, vagy a cukor, a só és a koffein is okozhat fülzúgást!
  • Védje hallószervét, ha zajos helyen tartózkodik!
  • Szedjen naponta magnéziumot, vagy B12 vitamint, esetleg cinkkészítményeket! Mindezek ugyanis egy japán kutatás szerint pozitív hatással vannak hallószerveinkre is!
  • Ügyeljen a rendszeres testmozgásra, mellyel javíthatja keringését!
  • Azonnal forduljon orvoshoz, hogy szükség esetén megkezdődjön a fülzúgás kezelése!

A fülzúgás kezelése

A fülzúgás tüneteinek megszüntetésére az orvostudomány jelenlegi állása szerint a leghatékonyabb módszer nem más, mint a Safe Laser 150 készülék, száloptikával. A Safe Laser sugarai a száloptikai segítségével tökéletesen fókuszálhatóak, így akár egyetlen kezelés után is érezhető eredményt érhetünk el! Ha Ön úgy érzi, hogy eleget szenvedett a fülzúgástól; ha más gyógymódokban már csalódott, ha hosszú távú, valódi megoldást keres- vegye fel velünk a kapcsolatot, és érdeklődjön a Safe Laser 150 nyújtotta megoldási lehetőségekről! Határozza el: leszámol a fülzúgás okozta kínokkal, hogy ismét teljes életet éljen!

Alábbi videón Dr. Hegedűs György a fülzúgás kezelése kapcsán felmerülő lehetőségekről beszél.

Felejtse el a fülzúgást!

Figyelem! Semmiképp ne odázzuk el a probléma megoldását, és semmi esetben se hagyatkozzunk rizikós félmegoldások alkalmazására, hiszen a fülzúgás életminőségromlással, komoly szövődmények kialakulásával járhat! Ha valóban szeretnénk mindezt elkerülni, a legmegfelelőbb, leghatékonyabb módot kell választanunk, különben a problémák egész hátralévő életünket megkeseríthetik! A Safe Laser 150 -nel hatásosan kezelhetőek a panaszok, hiszen ez a készülék nem csupán pillanatnyi, hanem hosszú távú megoldással szolgál! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!