Csípő fájdalom oka

1. Kialakulása

A csípőfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma az egész világon, általában idős korban alakul ki, de sportolóknál is gyakran előfordul. A csípő fájdalom oka lehet gyulladás (pl. reuma, köszvény, reumatoid arthritis), de a csípőizületi kopása is.. Ilyenkor az ízületi felszínről a porc lekopik, az ízületi folyadék csökken.  Ezért a csontfelületek kezdenek dörzsölődni és ez  a csípőtáji fájdalom leggyakoribb oka. De a csípőkopás és gyulladás sokszor nem csípőizületi fájdalom tünetként jelentkezik, hanem ” fájdalom a combban ” érzéként. Ez azért van, mert a csípőfájdalom miatti sántítás és tehermentesítés következtében folyamatos feszülés alatt vannak a csípőt mozgató izmok, és ezek feszültsége fájdalmat okoz. Ezek pedig visszasugároznak az ízületbe fájdalmat. Vannak olyan esetek, amikor a páciens nem is csípőizületi fájdalommal, hanem combcsont fájdalom tünettel érkezik, de ide az izmok sugároznak ki. A csípőtáji fájdalom megkeseríti a beteg mindennapjait. Nem tud dolgozni, figyelni, koncentrálni, ellazulni, kikapcsolni. Ingerült a környezetével. Ha a csípőtáji fájdalom okai nem kerülnek időben felismerésre, akkor az állandósult csípőfájdalom következményeként a csípőkopás mozgáskorlátozottságot fog okozni. Lehet a fájdalmat és a tüneteket csillapítani, vagy csak a gyógyszer és a csípőműtét marad. Szerencsés esetben hosszú ideig panaszmentesen tartani, de ez általában nem végleges, jönnek az egyre súlyosabb tünetek, aminek végső megoldása a komoly gyógyszeres kezelés (pl. szteroid) vagy a csípőprotézis műtét.

2. A csípőfájdalom kezelése

A csípőfájdalom kezelése hagyományos terápiával

Nem szteroid fájdalomcsillapító gyógyszerek: ezeket receptre vagy anélkül lehet szedni rendszeresen vagy időszakosan. Komoly terhet rónak mellékhatásként a gyomorra (pl. hányinger, hányás) illetve  a májra (pl. kóros májfunkciós értékek), de okozhatnak fejfáját vagy szédülést is a gyógyszerútmutató szerint.

Porcépítő étrendkiegészítők: ezeket recept nélkül is lehet kapni. Hasznosak a porc építése során, de gyakran igen drága készítményeket árulnak és indokolatlan esetben (pl. szalag gyulladáskor) is ajánlják a szakemberek. Rendszeres kell szedni, mert az így felépült porc lekopik.

Tapasz: helyileg ható gyulladáscsökkentővel átitatott tapaszok. Nem olcsó a használatuk, kevésbé hatásosak és gyakran le is esnek (főleg izzadáskor), fürdeni is nehézkes velük.

Szteroid tabletták és injekció: nagyon erős fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentők. Majdnem mindig hatásos. De a mellékhatásai is ugyanilyen erősek. Mivel hormont tartalmaznak, ezért hatnak a hormonrendszerre is, pl menstruációs zavarokat is okozhat a betegtájékoztató szerint. Ezen kívül a gyomorfekély, szívritmuszavar, magas vérnyomás és görcsroham is szerepel a mellékhatás listán a betegtájékoztatóban.

Fizikoterápia: ultrahang, elektromos kezelés stb. Ezek már jóval hatásosabbak. Sok kezelés kell. A mai egészségügyben nehéz bejutni erre és nem annyi kezelést kapunk, amennyi szükséges, hanem amennyit előírtak a szakorvosok. Nehézsége, hogy rendszeresen el kell járni kezelésre adott időpontban.

Gyógytorna, masszázs: nagyon fontos az ízületek mozgatása, pláne műtét utáni rehabilitációkor. A masszázst sokan csak lazításra, kikapcsolódásra veszik igénybe, pedig jól ki tudja lazítani a görcsös izmokat és manuálterápiával kombinálva még a csontok és ízületek kóros helyzetét is korrigálni lehet. Viszont az ízületi- és szalaggyulladásokat nem gyógyítja meg. Hosszú távon költséges és sokaknak nehézkes (akár a fájdalom miatt is) egy jó szakemberhez eljárni akár másik városba, kerületbe.

Fürdők, gyógyvíz: ezeken a helyeken fizikoterápiát, gyógytornát és masszázst stb. vehetnek igénybe. Hazánkban több ilyen magas színvonalú hely van. A nehézsége, hogy 2-4 hétre el kell menni. Itt tölti a nyaralását vagy betegállományban kell megtenni. Persze nem is olcsó.

A fentiek azok a terápiák, melyekkel a csípőtáji fájdalom kezelése műtét nélkül valósul meg. De ez sokszor nem elégséges, ilyenkor szükség lehet csípőműtét elvégézésére.

Csípőműtét : artroszkópia, nyílt műtétek, protézis. Sérülések során vagy krónikus fájdalmaknál ez a végső lépés. Ha ez nem hat, akkor hogyan tovább? A csípőműtét után lehet gyulladás vagy más szövődmény, illetve nem biztos, hogy elmúlik a fájdalom.

3. Hogyan segít a Safe Laser?

A 40 éves orvosi lézer kutatás eredményeként kifejlesztett Safe Laser készülékekkel végzett lézer kezelés fájdalomcsillapítógyulladáscsökkentő és biostimuláló hatást fejt ki a megvilágtott területen.

A mozgásszervi problémák esetében az ízületek, izmok és szalagok regenerációja figyelhető meg a hosszútávú bevilágítás következtében, mely a panaszok csökkenésével, gyakran megszűnésével jár.

A csípőfájdalom csökkentésére nemcsak a csípőizületet kezeljük, hanem az azt mozgató feszült izmokat is, így a csípőizületbe sugárzó fájdalmat is tudjuk csökkenteni Safe Laserrel.

Csípőtáji fájdalom esetén a Safe Laser 500 infra használata javasolt, mely hatékony csípőizületi gyulladásnál és porckopásnál is 

Safe Laser 500 csípőprotézis helyett otthoni kezeléshez

Még fontosabb az ÖNGYÓGYÍTÁS elsajátítása

Dr. Hegedűs György a Safe Laser orvos szakmai

Otthoni lézerterápia orvosi segítséggel

 

 • Fájdalomcsillapítás
 • Gyulladáscsökkentés
 • Ízületi regeneráció
 • Szalagok és izmok lazítása
 • Mozgás

Információkérés 

 • A leletet kizárólag Dr. Hegedűs György látja, majd törlésre kerül.
  Dobd a fájlt ide, vagy
  Engedélyezett fájl típusok: jpg, gif, png, pdf., Max. file size: 128 MB.
  • A DrLaser.hu célja, hogy minden megyében megtekinthető, kipróbálható, megvásárolhatóak legyenek a Safe Laser termékek. Már jelenleg is több vidéki városban elérhetőek. Ezért kérjük, adja meg városa nevét, hogy segíthessünk, hol találja Önhöz a legközelebbi Safe Laser pontot. Illetve ezen információk alapján tervezni tudjuk, hol érdemes legközelebb Safe Laser pontot nyitni.
  • Az Adatvédelmi szabályzatott a weboldalon a láblécből éri el
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.