Hagyományos terápia -miért hatástalan?

A hagyományos terápia típusai

Ízületi fájdalmakra a szakorvosok nem egy esetben a hagyományos terápia különféle fajtáit javasolják. Hagyományos terápia például a porcépítő gyógyszer, a szteroid- és a hyaluronsav injekció, de ide soroljuk a zselés feltöltést, végső esetben pedig a műtéti eljárásokat, sebészi beavatkozásokat is. Azonban előfordul, hogy a várt eredmény, a gyógyulás sajnos elmarad.

Tudta-e…?
Hagyományos terápia

Hagyományos terápia

  • A magyar lakosság megközelítőleg 25%-a szenved kopásos ízületi elváltozásoktól!
  • A megbetegedési statisztikákban vezető helyet foglal el az arthrosis, melynek hátterében öröklött, és szerzett okok egyaránt állhatnak!
  • A csípőízületi kopás elsősorban a férfiakat érinti. Kezdetben általában egyoldalú, azonban később kétoldalúvá válhat.
  • A térdízületi kopás többnyire az 50-es éveiben járó, túlsúlyos hölgyeket fenyegeti.

A porc degenerációja

Sérülés, túlsúly, gerincferdülés, vagy akár rossz testtartás hatására a porcra nehezedő terhelés megváltozik, az egyik oldalon nagyobb lesz a terhelés. Azon az oldalon, ahova nagyobb terhelés nehezedik, eleinte az izom, később pedig az ízületi tok is egyre inkább megfeszül. Ennek következtében az ízületi tok már nem képes elegendő ízületi folyadékot termelni, és csökken a keringése. Tekintve, hogy az ízületi folyadék biztosítja a porc tápanyagellátását, sajnos a porc anyagcseréje is kárt szenved, ez pedig degenerációhoz vezet. Ez a kezdeti szakaszban még az izomzat terápiájával helyrehozható, de sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a páciens ekkor még nem fordul orvoshoz, inkább vár, hogy a fájdalom magától elmúljon…

Csípőprotézis műtét

A hagyományos terápia lehetőségei

Az ízületi kopás heveny szakaszában gyakorta pozitív változás idézhető elő az ízület nyugalomba helyezésével, tehermentesítésével, azaz, ha kíméljük a fájdalmas területet. A félheveny szakaszban általában masszázst, vagy gyógytornát javasolnak a szakemberek.

Ezzel a két, igen humánusnak tűnő módszerrel azonban több probléma is felmerül. Sajnos amellett, hogy szörnyen időigényes, nagyon igénybe veszi a beteg területet, és fájdalommal jár.

Fájdalomcsillapító tabletták alkalmazása

A betegek gyakran nyúlnak különféle fájdalomcsillapító tablettákhoz, de ne feledjük: ezek valójában nem gyógyszerek, hiszen nem képesek gyógyítani, pusztán elfedik, csillapítják a fájdalmat. Így nem jelentenek hosszú távú megoldást. És míg a beteg fájdalomcsillapítókkal enyhíti a kínokat, a porc egyre kopik, míg végül csontot ér-és ekkor már súlyosabb problémáról beszélünk! A fájdalom, mely eleinte pusztán sugárzott a porcba, egyre intenzívebbé válik, egyre inkább terjed, több ponton érezhetővé válik, míg végül a kisugárzó fájdalompontok láncokká sűrűsödnek, ezzel elviselhetetlen kínokat okozva a betegnek.

Nem szteroid tartalmú gyógyszerek használata

Kedvelt kezelési mód a fentiek mellett a nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása is, bár valójában ezek sem jelentenek megoldást, hiszen pusztán tüneti kezelésre alkalmasak. Ne feledjük: a nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket soha, semmilyen körülmények között ne kombináljuk, hiszen a hatásukat ezzel nem fokozhatjuk, ellenben a kockázatok lehetősége többszörösére nő! Ezek a szerek sajnos amellett, hogy hatékonyságuk megkérdőjelezhető- igen komoly károkat okoznak az emésztő-szervrendszerünkben is, ezért általában gyomorvédő gyógyszerek egyidejű alkalmazására is szükség van.

Kortikoszteroid injekció

Valódi, hosszú távú megoldást a kortikoszteroid injekció sem nyújt a páciens számára, továbbá az alkalmazás mértéke, mennyisége is korlátozott. Egy év alatt maximum 34 alkalommal adható ugyanabba az ízületbe!

Izomlazítók, porcvédők, porc-anyagcsere javítók

Az izomlazítók az izomfájdalom oldására használhatóak, azonban komolyabb probléma esetén hatástalannak bizonyulnak. A porcvédő szerek gyengesége megközelítőleg ugyanez: prevenció, megelőzés esetén hatásosak, de súlyosabb problémát már nem lehet ezekkel a szerekkel orvosolni.

Fizioterápiás lehetőségek

A fizioterápia során alkalmazott egyenáram és kis frekvenciájú áram hatására elektrodisszociáció és ionvándorlás kezdődik a szövetekben, ezáltal csökken a fájdalomreceptorok ingerelhetősége, így a beteg fájdalma enyhül. Azonban a fentiekhez hasonlóan sajnos a fizioterápiás kezelés is igen sok időt vesz igénybe, nehezen illeszthető a napi rutinba, és bizony ez is fájdalommal jár.

Miért nem eredményes a hagyományos terápia?

A fenti gyógymódok időnként tényleg hatékonynak minősülnek, azonban sajnos nem ritka, hogy a páciens a kezelést követően még mindig fájdalomra panaszkodik, és a későbbi vizsgálatok is megerősítik, hogy a probléma bizony még fennáll. A háttérben meghúzódó ok pedig igen egyszerű: bár a porcot kezelik, valójában mégsem az okozza a panaszokat; valójában nem a porc fáj.

Az ízületi porcban –ahogy azt régebbi bejegyzésünkben is írtuk- nincsenek érző idegek, így nem képes fájdalommal jelezni a problémát. A probléma valódi gyökere az ízülethez tartozó izmokban, izomcsoportokban illetve a kötőszövetben keresendő, tehát a fájdalom is innen sugárzik az ízületbe.

Valójában minden olyan terápia, ami nem irányul az ízületre, a izomra, vagy a kötőszövetre is, rendre hatástalannak vagy kevésbé hatásosnak minősül, hiszen a problémát nem komplexen kezeli. Fontos tehát, hogy a panaszokat, tüneteket, azaz a problémát komplexitásában vizsgáljuk és kezeljük! Fontos, hogy ne csak a porcot, hanem a mellette található izmokat is gyógyítsuk, hiszen az ízület keringését kizárólag így lehet optimalizálni!

Ízületi porc kezelése Safe Laser 500 Infra készülékkel

Figyelem! Semmiképp ne odázzuk el a probléma megoldását, és semmi esetben se hagyatkozzunk rizikós félmegoldások alkalmazására! Ha valóban szeretnénk elkerülni a komolyabb problémákat, a legmegfelelőbb, leghatékonyabb módot kell választanunk, különben a fájdalom egész hátralévő életünket megkeserítheti! A Safe Laser 500 Infra készülékkel hatásosan kezelhetőek az ízület különféle megbetegedései, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szüntetik meg, hanem hosszú távú megoldással szolgálnak! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel a fájdalom, azonnal képes lesz csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!