Csípőprotézis műtét

Csípőprotézis műtét előtt áll? Ezekre készüljön fel!

A csípőprotézis műtét Magyarországon az 1960-as közepe óta igen gyakori eljárás. A csípőprotézis műtét magas százalékban valóban eredményesnek minősül, azonban mint minden sebészi beavatkozás, ez is számos kockázatot rejt, és sajnos különféle szövődmények kialakulásához vezethet. Fontos tehát, hogy a beavatkozásra váró beteg tisztában legyen minden olyan információval, melyet szem előtt tartva csökkentheti a későbbi kellemetlenségek, panaszok, vagy épp komoly problémák megjelenésének lehetőségét!

Milyen esetben javallott a csípőprotézis műtét?
Csípőprotézis műtét

Csípőprotézis műtét

A mozgásszervi betegségek többsége csípőízületi gyulladáson, vagy a porc elváltozásain alapul. Ezek következtében az ízületi porc leépül, az ízület degenerációja jelentkezik, melynek következtében az ízület anatómiai szerkezete megváltozik. Csökkennek tehát a funkcionális képességek, és nagymértékű állapotromlás alakulhat ki. Abban az esetben, ha előrehaladott csípőízületi kopást (úgynevezett coxartrosist) diagnosztizálnak, a konzervatív gyógymódok (gyógyszeres kezelés, injekció, gyógytorna, fürdő, stb.) már hatástalannak bizonyulnak, a szakorvos általában csípőprotézis műtét végzését javasolja. Az ízületi felszíneket borító sima porcfelszín károsodik, jelentős mértékben elvékonyodik, lecsiszolódik, szélsőséges esetben az alatta található csontfelszínig is lekophat. Szervezetünk reakciója következtében izmaink megfeszülnek, mely azonban komoly fájdalommal jár. Az ízületekben jelentős mennyiségű folyadék halmozódik fel, és csontfelrakódások jelennek meg az ízület peremein, illetve a szalagokban. Az ízület akár teljesen el is merevedhet.

Hogyan zajlik a csípőprotézis műtét?

A csípőprotézis –a laikuskra jellemző tévhittel ellenben- nem platinából, hanem polietilénből, fémből, vagy kerámiából készül. A protézis elsődleges funkciója, hogy helyettesítse a beteg, károsodott csípőízületet.

Kétféle műtéti eljárást különböztetünk meg (a beteg altatását kerülik, érzéstelenítést használnak). Az első esetben az implantátum rögzítéséhez speciális komponensű cementet alkalmaznak, ezzel biztosítva a mindennapok során szükséges stabilitást, terhelhetőséget. A második esetben cement nélkül ültetik be a speciálisan kialakított protézist. A protézis tehát nem más, mint egy új ízület, melynek feladata, hogy fájdalommentességet biztosítson, és optimalizálja a mozgásfunkciót, ezzel óvva az izomzatot is a fokozott terheléstől! Ennek segítségével tehát a beteg aktivitása visszatér, életminősége javul, hiszen újra képes lesz teendői maximális ellátására.

Csípőprotézis műtét

Lábadozási idő a csípőprotézis műtét után

A beavatkozást követően a páciens körülbelül két hetet a kórházban tölt, mely idő alatt folyamatos kontroll alatt áll. A beavatkozás típusának függvényében általában a kórházban töltött első 10 napban kizárólag járókerettel járhat, melyet később könyökmankóra cserél. 6 héten át két mankóra van szüksége, majd fokozatosan egy mankó használatára tér át. A 8. héttől minimum fél évig bottal jár, mely lehetővé teszi a csípőre nehezedő terhelés csökkentését.

Sajnos azonban egy komoly rizikófaktorral is számolni kell, ez pedig nem más, mint hogy a beteg legyengült immunrendszere és izomzata miatt egész hátralévő életében kizárólag bottal lesz képes stabilan és kockázatmentesen közlekedni! Minden esetben hónapokra van szükség ahhoz, hogy a protézis be tudjon illeszkedni, és tökéletesen funkcionáljon, ezért folyamatos szakorvosi konzultációra és személyre szabott kezelési tervre van szükség!

Milyen szövődményekkel, kockázatokkal kell számolni a csípőprotézis műtét után?

Elengedhetetlen a beteg alapos kivizsgálása, a beavatkozásra szükséges fizikai- és pszichés felkészítése. Az ideális, stabil állapot megteremtésével a szövődmények kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető (azonban sajnos így sem zárható ki)!

Lehetséges szövődményként muszáj megemlítenünk a trombózis következtében kialakuló tüdőembóliát. Emellett aránylag gyakran fordul elő fertőzés (akár tüdőgyulladás), mely a műtéti területen kialakult heamatoma (bevérzés), vagy a meggyengült immunrendszer eredménye. Nem elhanyagolható a protézis későbbi kilazulásának kockázata, vagy az implantátum anyagának későbbi kopása sem. A csípőprotézis műtét után a betegek időnként az adott oldali végtag (láb) meghosszabbodásáról is panaszkodnak.

Az Európai Unióban az utóbbi 6 évben 20%-kal nőtt a csípőtáji törések száma, mely igen kétségbeejtő arány. Egy csigolyatörés megközelítőleg hét(!)szeresére emeli a következő csigolyatörés –és kétszeresére a csípőtáji törés esélyét. A csecsemőkori csípőficam-szűrés Magyarországon kiváló, a probléma kialakulása későbbre, az aktív korra tehető. Kiemelt veszélyben vannak a versenysportot űzők (pl.: birkózók), és a fizikai munkát végzők (pl.: földművesek).

Tanácsaink csípőprotézis műtéten átesett betegek számára

  • Óvja a csípőízületet, ne fordítsa a törzsét csípőből!
  • Ne üljön keresztbe vetett lábakkal, mert ez a testtartás is megterhelő lehet!
  • A csípőprotézis könnyen kilazulhat, ha a műtét után alacsony székre, ágyra ülünk, ezért javasoljuk a magasított bútorok beszerzését!
  • Ne terhelje a combjait, óvakodjon a fizikai terheléstől (futás, guggolás kizárva), és a hirtelen tett csípőmozdulatoktól!
  • Ne közlekedjen az utcán segédeszköz (bot, mankó) nélkül!
  • Ügyeljen rá, hogy kontroll alatt tartsa testsúlyát! Már néhány plusz kiló is komoly megterhelést jelent a csípőre nézve!
  • Ne emeljen 3-4 kg-nál nagyobb súlyt!
  • Minimalizálja a házimunkát, és kizárólag ülő helyzetben végezze!
  • Amennyiben számítógép előtt dolgozik, félóránként szakítson időt egy rövid sétára, tornára!
Csípőprotézis helyett

A csípőkopás veszélyét testsúlykontrollal, megfelelő mennyiségű testmozgással, idős korban csípővédő használatával csökkenthetjük. Azonban ha csípőtáji fájdalmat érzünk, célszerű azonnal felkeresnünk orvosunkat, hogy mielőbb megkezdhessük a kezelést, ezzel elkerülve a későbbi műtéti beavatkozás szükségét! Figyelem! Semmiképp ne odázzuk el a probléma megoldását, és semmi esetben se hagyatkozzunk rizikós félmegoldások alkalmazására, hiszen a csípőprotézis műtét megannyi kellemetlenséggel, kockázattal, komoly szövődmények kialakulásával járhat! Ha valóban szeretnénk mindezt elkerülni, a legmegfelelőbb, leghatékonyabb módot kell választanunk, különben a problémák egész hátralévő életünket megkeseríthetik! A Safe Laser 500 Infra készülékkel hatásosan kezelhetőek az csípőízület különféle megbetegedései, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szüntetik meg, hanem hosszú távú megoldással szolgálnak! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel a fájdalom, azonnal képes lesz csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!