Csípőprotézis tények és tévhitek

Manapság már sajnos Magyarországon is népbetegségnek számítanak a csípőízület különféle kopásos megbetegedései. És mindannak ellenére, hogy ezzel a témával már több ezer orvosi szakkönyv és neves folyóirat is foglalkozik, mégsem látott még napvilágot olyan kiadvány, mely a betegek szemszögéből világítja meg a fenti problémát. E heti bejegyzésünk tehát sorra veszi azokat a gyakorlati kérdéseket, melyek a csípőízületi megbetegedéssel küzdő pácienseket foglalkoztatják. Lássuk tehát: csípőprotézis tények és tévhitek, gyakran ismételt kérdések – a betegek szemszögéből.

Szövődmények, kockázatok, keresőképtelenség
Csípőprotézis tények

Csípőprotézis tények

Csípőprotézis-műtétet az orvosok csupán szélsőséges esetben ajánlanak, ha a csípőízület kopása más módszerekkel már valóban nem kezelhető. Ennek oka, hogy a sebészi beavatkozás sajnos igen komoly kockázatokkal jár, és szövődmények kialakulása gyakran fordul elő. A csípőprotézis-műtétet követő lábadozási idő is hosszadalmas, mely alatt a páciens munkaképtelen, így ez számos esetben komoly anyagi megterhelést jelent a teljes családnak. Csípőprotézis tények és tévhitek keringenek internetes fórumokon, és különféle portálokon, de amiben minden orvos véleménye összecseng: csípőprotézis műtét esetében különös figyelmet igényelnek a kockázatok és a szövődmények!

Csípőprotézis tények és tévhitek

Tévhit:

  • Az idő múlásával a csípőízület fájdalma csökken.

Tény:

Sajnos, bár számtalan beteg reménykedik a fenti állításban, az sajnos mégsem igaz. Az idő nem jelent gyógyírt a csípőízület kopásos megbetegedésére. Az idő múlásával a csípőízület kopása sajnos egyre halad előre, ezzel igen intenzív fájdalmat okozva a szenvedő betegnek.

Tévhit:

  • A fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres használata gyógyítja a csípőízület megbetegedését.

Tény:

Hatalmas félreértés! A fájdalomcsillapító pirulák pusztán a fájdalomérzet átmeneti csillapításra alkalmasak, de a károsodott porcot nem képesek helyreállítani! Az ilyen jellegű orvosságok rendszeres szedése következtében pedig szervezetünk idővel immunissá válhat, így hatásuk egyre csökken. Amennyiben fájdalomcsillapítók alkalmazása mellett dönt, minden esetben kérje kezelőorvosa tanácsát, és figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót, hogy tisztában legyen a mellékhatásokkal is!

Tévhit:

  • Rendszeresen sportolok, jó az állóképességem, így a műtét után nem lesz szükségem gyógytornára.

Tény:

Sajnos ez is tévhit, hiszen a csípőprotézis- műtétet követő rendszeres gyógytorna a teljes gyógyulás érdekében elkerülhetetlen. Fontosak a légzésjavítás mellett a mozgás-újrakezdési gyakorlatok is, hiszen a páciens szervezetét fokozatosan kell hozzászoktatni a sebészi beavatkozás okozta változásokhoz.

Csípőprotézis műtét

Tévhit:

  • A csípőprotézis beültetése manapság rutinműtét, így semmilyen jellegű kockázatra nem kell számítanom!

 

Tény:

Bár valóban egyre több csípőprotézis- műtétet végeznek hazánkban is, sajnos a kockázatok és szövődmények előfordulása igen gyakori! A lehetséges szövődmények között pedig muszáj megemlítenünk a trombózis következtében kialakult tüdőembóliát, a fertőzések kialkulását, vagy a bevérzést.

Gyakran ismételt kérdések

  • Minek következtében alakulhat ki a csípőízület betegsége?

A csípőízület kopásának hátterében megannyi ok állhat. Ilyen lehet egy gyermek-, vagy felnőttkorban lezajlott betegség, vagy akár a későn felismert, veleszületett csípőficam (dysplasia) is. Gyermekeknél gyakori a perthes kór, mely a combfej keringési zavarával áll összefüggésben. A serdülőkorban bekövetkező hormonális zavarok szintén okozhatnak későn felismert combfej-elcsúszást. A fentiek mellett azonban számos egyéb ok állhat a háttérben: felnőttkori combnyaktörés, reuma, vagy más ízületi gyulladás. Cukorbetegség, vagy túlzott alkohol-, vagy gyógyszerfogyasztás mellékhatása következtében is jelentkezhet a combfej elhalása.

  • Ha korábban már volt ilyen jellegű operációm, az befolyásolhatja a rám váró csípőprotézis- műtét sikerességét?

Sajnos van rá lehetőség, hogy egy régebbi műtét következtében kialakult szövődmény veszélyezteti a következő operáció sikerességét, hiszen a rizikófaktor ennek hatására nő. Amennyiben a múltban már operálták a csípőízületét, arról mindenképp tájékoztassa orvosát!

  • Lehetséges mindkét csípőízületem egyszerre operálni?

Kétoldali műtétet pusztán nagyon ritka, kivételes esetben végeznek! Általában a két csípőprotézis- műtét elvégzése között 6 hónapot szükséges várnia a betegnek, hiszen egy átlagos szervezetnek ennyi időre van szükség a regenerálódásra.

  • Túlsúlyos vagyok, ez rontja a műtét sikerességének esélyeit?

Sajnos igen, hiszen a beteg csípőízület terhelése a túlsúllyal nő. A műtét előtt célszerű tehát áttérnünk az egészséges, diétás táplálkozásra!

  • Hogyan kerülhetem el a csípőprotézis- műtétet?

A csípőkopás veszélyét testsúlykontrollal, megfelelő mennyiségű testmozgással, idős korban csípővédő használatával csökkenthetjük. Azonban ha csípőtáji fájdalmat érzünk, célszerű azonnal felkeresnünk orvosunkat, hogy mielőbb megkezdhessük a kezelést, ezzel elkerülve a későbbi műtéti beavatkozás szükségét! Figyelem! Semmiképp ne odázzuk el a probléma megoldását, és semmi esetben se hagyatkozzunk rizikós félmegoldások alkalmazására, hiszen a csípőprotézis műtét megannyi kellemetlenséggel, kockázattal, komoly szövődmények kialakulásával járhat! Ha valóban szeretnénk mindezt elkerülni, a legmegfelelőbb, leghatékonyabb módot kell választanunk, különben a problémák egész hátralévő életünket megkeseríthetik! A Safe Laser 500 Infra készülékkel hatásosan kezelhetőek az csípőízület különféle megbetegedései, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szüntetik meg, hanem hosszú távú megoldással szolgálnak! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel a fájdalom, képes lesz hatékonyan csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!

Tekintse meg videónkat a csípőprotézis témájában!

díjmentes előadás

Díjmentes előadásra invitáljuk Önt!

Rendezvényünkön megismertetjük a résztvevőkkel az innovatív Safe Laser készülékek hatásának mibenlétét, és helyes használatát. Mindemellett részletesen foglalkozunk a gyógyászati lézer alkalmazásának területeivel (betegségek okaival, tüneteivel, kezelési lehetőségeivel), illetve a konzultáció során szívesen válaszolunk az Önt érintő kérdésekre is! 

Miért érdemes részt venni az előadáson?

  • Mert teljes körű ismereteket szerezhet a Safe Laser készülékekről!
  • Mert kizárólag ezen a rendezvényen biztosítjuk a díjmentes konzultáció lehetőségét!
  • Mert Dr. Hegedűs György Safe Laser specialista örömmel válaszol a jelenlévők kérdéseire!

Ha a személyes részvétel akadályokba ütközik, jelezze felénk, és lehetőséget adunk az online bekapcsolódásra!

Az előadás részleteiért kattintson ide, vagy a képre!