Derékfájás okai, derékfájás megelőzése

A magyarországi adatok igen kiábrándító adatokkal szolgálnak a derékfájás témakörében. A háziorvosi rendelőkben az 5. leggyakoribb panasz ugyanis a derékfájás. A derékfájás okai azonban eltérőek lehetnek; lehetséges, hogy egy, a háttérben meghúzódó betegség tüneteként jelentkezik, azonban eredményezheti akár rossz testtartás, vagy mozgásszegény életmód is. A derékfájás megelőzése többnyire nem foglalkoztatja a lakosságot, hiszen általában akkor fordulunk csak orvoshoz, ha a fájdalom már elviselhetetlenné vált. Pedig ha a megelőzére nagyobb hangsúlyt fektetnénk, a súlyosabb panaszok elkerülhetőek lennének!

Életminőség-romboló hatások
derékfájás okai

derékfájás okai

A derékfájás valóban képes negatív irányba befolyásolni életminőségünket. Rányomja bélyegét a mindennapjainkra, a munkavégzésünkre, vagy épp társas kapcsolatainkra. Ha fizikai munkát végzünk, abban a derékfájás könnyen meggátolhat, így kénytelenek vagyunk betegszabadságot kivenni, mely jelentős anyagi kieséssel járhat. Ha irodában dolgozunk, az ülés, a rossz testtartás szintén sokat ronthat a helyzeten. Szabadidőnkben pedig a kínzó derékfájdalom miatt kell lemondanunk a sportról, a kirándulásról, azaz a legtöbb aktív programról.

Derékfájás okai

A derékfájás számtalan különféle okból eredhet. A kopásos eredetű fájdalom első számú ismérve, hogy reggel jelentkezik, 10-15 percig tart, majd megszűnik. Napközben pihenésre csökken. A gyulladásos (azaz bakteriális eredetű) fájdalom ellentétes módon viselkedik: pihenéskor fokozódik, és akár láz, vagy épp testsúlyvesztés is kísérheti. A fájdalom hátterében emésztőszervrendszeri okok is meghúzódhatnak: ilyen a vesekő, a húgyúti fertőzés, a kólika, a tüdőgyulladás, vagy a menstruációs görcsök. A fájdalom mindezek mellett fakadhat rossz mozdulatból, a porckorongok túlterheltségéből, vagy a letapadt gerinctáji izomzatból. Tartósan rossz testtartás, porckorongsérv, ízületi porckopás, csontritkulás, gerincvelő-fertőzés, gerincsérülés, vagy akár daganat tünete is lehet a derékfájdalom. Tekintve tehát, hogy a derékfájás okai igen eltérőek lehetnek, nagyon fontos, hogy mielőbb felkeressük orvosunkat, aki pontosan felállítja majd a kórtörténetünket, és a megfelelő, valóban hatásos kezelést javasolja a problémára!

derékfájás megelőzése

Derékfájás megelőzése

Ha szeretnénk megelőzni a derékfájdalom kialakulását, különös figyelmet kell szentelnünk a rendszeres testmozgásra, hiszen a sport hatására a gerinctáji izmok megerősödnek, így  későbbi panaszok kialakulása jó eséllyel elkerülhető. Kiváló mozgásforma az úszás, vagy az aerob, gerinckímélő torna, esetleg a speciális talajtorna. A derékfájás megelőzése fontos, hiszen számtalan későbbi problémától óvhatjuk meg magunkat!

Fontos, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat, hiszen az elhízás következtében a derék terhelése is jelentősen megnő, mely szintén fájdalmat okozhat. Ha ülőmunkát végzünk, figyeljünk a helyes testtartásra, ne görnyedjünk; üljünk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Fordítsunk figyelmet a helyes alvásra is: aludjunk vízszintben, válasszunk közepesen kemény matracot, és ne tornyozzuk fel a fejünk alatt a párnákat, mert ezzel megtörjük a gerincünk vonalát.

Derékfájás kezelése

Bejegyzésünkben már szót ejtettünk a megannyi különböző kiváltó okról, mely a fájdalom hátterében állhat. A derékfájás kezelése minden esetben a kiváltó ok függvénye. Esetenként elegendő, ha változhatunk rossz szokásainkon- azonban előfordul, hogy ennél komolyabb kezelési metódusok is indokoltak. A Safe Laser 500 Infra készülék igen hatékony segítség számunkra a porcregenerációban, így kiválóan alkalmazható a kopásos eredetű fájdalom esetén. A Safe Laser másik igen fontos hatása, hogy a gerincet stabilizáló és mozgató felületes és mély izmokat képes ellazítani, a begörcsölt, feszült területeket oldani. Így a gerincoszlopban a porckorongok felszabadulnak a nyomás alól, javul a vérkeringésük, nem nyomódnak ki a helyükről, jobban regenerálódnak. De az izomlazítássalrögtön csökken a fájdalom és ez a rendszeres Safe Laser kezeléssel fenntartható. A lézersugarak a sejtek mélyébe hatolva pusztán egyetlen kezelés során képesek csökkenteni a fájdalmat, hosszú távon alkalmazva pedig akár végleg meg is szüntethetik a derékfájdalmat!

Tekintse meg videónkat, melyen Dr. Hegedűs György a derék- és hátfájdalom kezelési lehetőségiről beszél!

Derékfájás megelőzése és kezelése

A Safe Laser 500 Infra készülékkel hatásosan kezelhetőek az csípőízület, a derék és a hát különféle megbetegedései, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szüntetik meg, hanem hosszú távú megoldással szolgálnak! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel a fájdalom, azonnal képes lesz csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!