Háztartási balesetek- erre figyeljünk az ünnepek alatt!

Az ünnepek alatt fokozottan kell ügyelnünk a különféle háztartási balesetek elkerülésére, hiszen a karácsonyi készülődés hevében hajlamosak vagyunk egyszerre több teendővel foglalkozni. Ha pedig megosztjuk a figyelmünket, nagyobb az esély rá, hogy egy óvatlan pillanatban megtörténik a baj, és esetleg megvágjuk, vagy leforrázzuk magunkat; ne adj’ Isten a gyerekek kerülnek veszélybe.

Az ünnepi hangulatra pedig akár a legapróbb, legkevésbé súlyos baleset is rányomhatja a bélyegét, hiszen hatalmas riadalmat képes kelteni- pedig minden esetben az első és a legfontosabb, hogy megőrizzük nyugalmunkat, és ne hagyjuk, hogy az ijedtség úrrá legyen rajtunk!

Statisztikai adatok
Háztartási balesetek

Háztartási balesetek

A statisztikák szerint Magyarországon évente negyedmillió háztartási baleset történik, és ez csupán a kórházi ellátásra szorulók száma. Uniós viszonylatban ez a szám nagyságrendileg évi 20 millió fő. A szakértők számításai szerint a háztartási balesetek, az otthoni sérülések megközelítőleg 95 nappal rövidíthetik meg az emberek életét.

A háztartási balesetek közé tartoznak elsősorban a felszíni horzsolások, az égési sérülések, a szúrt sebek, illetve az ezek következtében megjelenő vízhólyagok, és hegek. Ezek nagyrésze magától gyógyul, azonban ez a folyamat jelentősen lerövidíthető, ha a sérült a megfelelő ellátásban részesül. Óvatosnak kell lennünk a különféle népi gyógymódok, házi praktikák alkalmazásával is, hiszen néhány közülük bizony inkább hátráltatja a gyógyulás folyamatát, és komoly veszélyeket rejt!

A megelőzés

A háztartási balesetek megszámlálhatatlan formája ismert, a lakásban –kijelenthetjük- minden eszköz veszélyforrásnak minősül. A gyermekekre pedig kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hiszen amennyire kíváncsiak, sajnos pontosan annyira nincsenek tudatában a veszélynek; hiszen nincs félelemérzetük.

Csípőprotézis műtét

A leggyakoribb háztartási balesetek

Lássunk néhány igen gyakori háztartási balesetet (a teljesség igénye nélkül), illetve, hogy miként tudjuk hatékonyan ellátni a sérültet!

A megfelelő ellátás minden esetben az első és legfontosabb teendő, azonban súlyosabb probléma esetén a balesetet követően azonnal értesítenünk kell a mentőket!

Vágás, horzsolás

Vágás, vagy horzsolás következtében a bőr alsóbb szövetei is sérülhetnek. Minden esetben öblítsük le tiszta folyóvízzel az érintett területet, majd óvatosan itassuk fel a nedvességet. Ezután távolítsuk el a sebbe került szennyeződést/ idegen testet, erre a legalkalmasabb egy steril csipesz (akár szemöldökcsipesz). Majd állítsuk el a vérzést steril gézlappal, de ne töröljük le az alvadt vért, hiszen ezzel feltéphetjük a sebet! Ha nem feltétlen szükséges, nem ajánlott bekötni a sebet!

Artériás vérzés

Az artériás vérzést magas oxigéntartalma miatt élénkpiros színéről ismerjük meg. Nagy nyomás jellemzi, és a szívműködéssel azonos ritmusban spriccel a sebből, ezért sajnos komoly vérveszteséget eredményezhet, ekképp nagyon veszélyes! Fontos, hogy azonnal hívjunk mentőt! Amíg megérkeznek, addig emeljük a sérült végtagot a szív fölé, és alkalmazzunk nyomókötést!

Vénás vérzés

Vénás vérzés esetén a vér színe sötétebb piros, a vérzés intenzitását pedig kisebb nyomás jellemzi. Szintén fontos, hogy azonnal értesítsük a mentőket, majd helyezzük a sérültet vízszintes testhelyzetbe, emeljük a magasba a vérző végtagot, és ebben az esetben is alkalmazzunk nyomókötést!

Hajszáleres vérzés

Apróbb sebesülések hajszáleres vérzéssel járhatnak, mely azonban nem jelent olyan komoly veszélyt, mint az artériás-, vagy a vénás vérzés. Ebben az esetben az elsődleges cél a fertőzésveszély csökkentése, azaz a seb fertőtlenítése.

Égés, forrázás

Égés, forrázás esetén mindenekelőtt hűtsük le a sérült területet! Ha van rá lehetőségünk, célszerű 20 percen keresztül hideg (nem jeges!) folyó vizet engedni rá, ezzel csillapítjuk a fájdalmat, és ami még fontosabb; a hideg vizes hűtés megakadályozza a hőhatás szöveten belüli terjedését is! Ezt követően helyezzünk steril fedőkötést az égett területre! Vigyázat! Semmiképp ne alkalmazzunk vattát, vagy sebtapaszt, hiszen ezek szálasodásra hajlamos anyagok! Nagyon fontos az azonnali folyadékpótlás, mert a sebváladékkal ásványi anyagokat és fehérjéket veszít a sérült, mely akár sokkos állapotot is eredményezhet!

A közhiedelemmel ellentétben soha ne tegyünk tejfölt, vagy más zsiradékot az égett területre, hiszen ezek tárolják a hőt és fokozzák a fertőzés veszélyét!

Az égésnek négy fokozata ismert

Elsőfokú égés: A bőrfelszín legfelső rétege sérül, azaz a felhám, az epidermisz károsodik. Az égett terület vörös színű lesz, a bőr simává, feszessé válik; az égés komoly fájdalommal jár.

Másodfokú égés: A dermisz mindkét rétege sérül, a sebfelszín fehér színű, hólyagos. Ha a hólyagok megrepednek, ezekből vér, vagy genny szivároghat, ezért fokozottan kell figyelnünk a fertőzésveszély elkerülésére!

Harmadfokú égés: Az epidermisz, a dermisz és a bőr alatti kötőszövet egyaránt károsodik. A terület szürke színű, szenes, pergamenszerű, melyek szövetelhalásra utalnak. A sérült az idegvégződések károsodása következtében nem panaszkodik fájdalomra.

Negyedfokú égés: A bőr alatti kötőszövet, az izomszövet és a csontszövet egyaránt elszenesednek, külleme a harmadfokú égési sérülésre hasonlít.

Az elsőfokú égés gyógyulási ideje általában 7 nap, míg a másodfokú égés felületes formája 2 hét alatt múlik el. Ha azonban mély típusú másodfokú, vagy harmadfokú égésről beszélünk, a gyógyulás ideje elérheti a 3-4 hetet is! Az égés sajnos gyakran az egész szervezetet érinti, hiszen, ha a zsugorodó hegek ízületek fölött helyezkednek el, abban az esetben sajnos ezek mozgatását is gátolhatják. Ekkor pedig a rehabilitáció akár hosszú hónapokig is eltarthat, mely gyakran keresőképtelenséget (is) eredményez.

Fontos tehát, hogy háztartási baleset esetén amellett, hogy szakszerű ellátásban részesítjük a rászorulót, gondoljunk a gyógyulási idő csökkentésére is! Ebben lehet segítségünkre a Safe Laser 150-es készülék, mely fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása mellett serkenti a sebgyógyulást is!

A lábadozási idő így jelentős mértékben lerövidíthető, és az égés, vagy vágás okozta hegek is sokkal szebben gyógyulnak majd, kisebb nyomot hagyva a bőrfelszínen!

Égés és vágás esetén

Háztartási baleset; égés, vagy vágás esetén az azonnali ellátás legmegfelelőbb, leghatékonyabb módját kell választanunk, különben a problémák egész hátralévő életünket megkeseríthetik! A Safe Laser 150 készülékkel hatásosan kezelhetőek a sebek, hegek, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szünteti meg, hanem hosszú távú megoldással szolgál! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!

Ezúton szeretnénk a Safe Laser teljes csapata nevében boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánni Önnek és családjának!