Ízület felépítése

Bármilyen jellegű fájdalom csillapításához, bármilyen betegség hatékony gyógyításához ismernünk kell az emberi szervezet anatómiáját. Megannyi páciens kéri a kezelés megkezdése előtt, hogy magyarázzuk el, esetleg modellezzük a csontok, izmok, ízületek elváltozásait. Mondjuk el, mutassuk meg milyen az egészséges állapot, és pontosan mit takar a problémás elváltozás. Természetesen mindenkit érdekel, hogy pontosan mi zajlik a testében, miért jelentkeznek az adott tünetek, mit is jelez a fájdalom. Ezen a héten az ízület felépítése bejegyzésünk témája, hiszen a Dr. Laser szakértői csapata számára fontos, hogy teljes körű tájékoztatást adjon mind a betegség mibenlétéről, mind pedig a kezelések pontos menetéről. Miért? Mert az orvos és páciense között kialakuló bizalmi kapcsolat érték, és nagyban hozzájárul a mielőbbi és végleges gyógyuláshoz.

A Dr. Laser orvosainak, szakértőinek szemléletmódja
ízület felépítése

ízület felépítése

… jelentősen különbözik megannyi más szakorvosétól, specialistáétól. Pontosan mit is jelent ez a különbség? Az orvosok a mozgásszervi betegségek kapcsán többnyire a csontozattal, porccal, szalagokkal (azaz magával az ízülettel, és ennek elemeivel) foglalkoznak. Nem vizsgálják azonban a lágyszöveteket; az izomzatot, a kötőszövetet- ez utóbbit inkább gyógymasszőrökre, gyógytornászokra bízzák. Miért baj ez? Mert míg a figyelmüket egyetlen pontra fókuszálják, elsiklanak más fontos tényezők fölött, pedig a probléma, ekképp a megoldás is ott rejtőzhet! Az emberi szervezet egy megbonthatatlan egység, egy csodálatos kohézió, így nem eshetünk abba a hibába, hogy részekre bontva elemezzük! Mindig egy komplett rendszerként kell szemlélnünk; a testet alkotó atomok egymásért és együtt dolgoznak egészségünkért, ezért a fókuszt magára a teljes rendszerre, és nem részelemekre kell helyeznünk!

Az ízület felépítése, az ízület szerkezete

Az ízület nem más, mint egy összekötő elem az egymással szomszédos csontok közt. Az ízület felelős a mozgásért: irányáért, terjedelméért, rugalmasságáért. Irányuk szerint többféle mozgást különböztethetünk meg. A mozgás lehet tehát hajlítás- feszítés, közelítés- távolítás, vagy forgómozgás. Legyen szó bármilyen mozgástípusról; a mozgás lehetőségét ízületeinknek köszönhetjük.

Ízület felépítése

Az ízület felépítése az alábbi:

 • Ízületi fej (caput articulare): elsősorban a létrejövő mozgásokért felel, domború formájú.
 • Ízületi árok (cavitas articularis): nem más, mint az ízületi fej lenyomata (homorú formájú), így tökéletes illeszkedést képes biztosítani.
 • Ízületi porc (cartilago articularis): az ízesülő csontvégeken található üvegkeménységű porc, melynek nagysága körülbelül 1-2 mm. Simává teszi az egymással értintkező csontvégeket, ezáltal megkönnyíti a mozgást.
 • Ízületi tok (capsula articularis): külső és belső rétege egyaránt mechanikai védelmet biztosít az ízület számára. Kívülről borítja, óvja a csontvégeket, illetve ízületi folyadékot tartalmaz.
 • Ízületi nedv (synovia): az ízületi tok terméke, a súrlódásmentes elmozdulásért felelős.
 • Ízületi szalag (ligamentum articulare): erős kötőszöveti rostokból épül fel.
 • Az ízület kiegészítő alkotórészei a porckorong és az ízületi tömlő.
 • Az ízület elemeit úgynevezett adhéziós (tapadási erő) tartja össze. Két csont találkozása esetén egyszerű-, több csont együttállása kapcsán pedig összetett ízületről beszélünk.

Az ízület mozgása

Az ízület felépítése tehát lehetővé teszi a szabad mozgást. Az ízfelszínt könnyebb elképzelnünk, ha egyszerű geometriai formákhoz hasonlítjuk, mint például a gömb, a henger, az ellipszoid (vagy a mindennapi példaként említendő nyereg-forma). A mozgás iránya és terjedelme az ízfelszínek alakjától, az ízületi toktól,  a szalagok állapotától és az izmok feszülésének mértékétől függ. Azt az ízületet, ahol bármilyen irányú mozgás létrejöhet, szabad ízületnek nevezzük, ilyen például a vállízület, vagy a csípőízület (ezek ún. gömbízületek). Ezzel szemben például a csuklóízület egytengelyű, így csupán a hajlítást- feszítést teszi lehetővé.

Ha azonban részletesen szeretnénk az ízületet tanulmányozni, nem tekinthetünk el az izmok vizsgálatától sem! A működésben lévő izom ereje kezdetben fokozódik, majd csökken, a benne keletkezett kémiai energia pedig mechanikus energiává alakul. Az izomműködés tehát elektromos feszültséggel jár. Az izmok, a csontok, és az azokat összekötő ízületek tehát együtt biztosítják a fájdalommentes mozgás lehetőségét!

Ha ízületi betegségekről beszélünk, két típust különböztethetünk meg. Az egyik a gyulladásos-, a másik pedig a degeneratív betegség.

Kedves Olvasónk!

Arra kérjük Önt, hogy semmi esetre se diagnosztizálja saját panaszait, betegségét! Ha ízületi fájdalmat érez, vagy más jellegű tüneteket tapasztal, forduljon hozzánk bizalommal, hiszen egy-egy fals diagnózist követő kezelés végzetes hiba lehet! Fontos, hogy szakavatott személy vizsgálja, aki a tünetek ismeretében reális kórképet állít fel, és így valóban hatékony kezelést javasol majd Önnek!

Az ízület gyulladásos betegségei:

 • Arthritis gonococcica: A térdízület lázas megbetegedése.
 • Arthritis tuberculosa: Az ízület körül megjelenő hidegtályog.
 • Reumatoid arthritis: Az ízületi tok gyulladás következtében hegesedik, a porc elhal, végül súlyos deformitás alakulhat ki.
 • Bechterew-kór: Krónikus gyulladásos eredetű ízületi fájdalom, mely az ágyéki ízületekre, a csigolyák ízületeire korlátozódik. Ennek következtében a gerinc szalagja el is csontosodhat, mely igen súlyos problémákhoz vezet!

Az ízület degeneratív betegségei:

 • Discopathia, isiász-szindróma: A diszkusz deformitása, mely hátterében degeneratív folyamat áll.
 • Arthrosis: Genetikai betegség, öröklött faktorok, fejlődési rendellenesség, vagy sérülés következtében jelentkező probléma
 • Spondylosis: A porckorong- állomány felpuhulása, felrostozódása.

 Ízületi fájdalommal küzd? Nincs egyedül!

 • A magyar lakosság 33%-a mozgásszervi betegségben szenved!
 • A magyar lakosság 15%-a ízületi kopással küzd!
 • A betegek 50%-a munkaképes korban van!
 • Az egészségügyi költségek 23%-át mozgásszervi problémák kezelésére kell fordítani!
 • A korai nyugdíjazás, a táppénzt oka 60%-ban valamilyen mozgásszervi betegség!
Ízületi problémákra

Figyelem! Ha ízületi fájdalom kínozza, semmiképp ne odázza el a probléma megoldását, és semmi esetben se hagyatkozzon rizikós félmegoldások alkalmazására! A Safe Laser 500 Infra készülékkel hatásosan kezelhetőek az ízület különféle megbetegedései, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szüntetik meg, hanem hosszú távú megoldással szolgálnak! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel a fájdalom, képes lesz saját maga csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!