Ízületi gyulladás kezelése

Tudta-e…

Hogy az ízületi érintettség terjedése és súlyossága egyenes arányban növelheti a szív- és érrendszeri problémák megjelenését? Az ízületi panaszokat tehát minden esetben szigorúan tilos félvállról venni, hiszen nagyon komoly egészségügyi problémákat eredményezhet az adekvát kezelés elmulasztása! Az ízületi gyulladás kezelése csak abban az esetben lehet eredményes, ha időben megkezdjük!

Mindezek tudatában tehát a Dr. Laser felelősségteljes szakértőiként elengedhetetlen érezzük, hogy egy teljes bejegyzést szenteljünk a méltatlanul keveset tárgyalt ízületi gyulladás okozta panaszoknak, és hangsúlyozzuk mennyire fontos az ízületi gyulladás kezelése!

A fájdalom funkciója
ízületi gyulladás kezelése

ízületi gyulladás kezelése

A napjainkra jellemző megváltozott életmód, életstílus sajnos életünk különféle területein egyaránt érezteti negatív hatásait. Emberi kapcsolataink mellett testi- és szellemi egészségünk egyaránt áldozatul eshet felgyorsult világunk ritmusának. Nem mozgunk eleget, nem figyelünk az egészséges táplálkozásra, rendszertelenül étkezünk, dohányzunk, miközben felemészt a mindennapok monotóniája- mindezt azonban nem büntetlenül tesszük. Az emberi szervezet ugyanis egy nagyon sokrétű, komplex rendszer, mely, ha probléma adódik, azonnal jelez, és a maga módján megálljt parancsol. Szervezetünk kommunikál velünk; szól, ha ellene cselekszünk, és e kommunikáció első számú eszköze nem más, mint maga a fájdalom! A fájdalomnak megannyi fajtája van: lehet tompa, szúró, nyilalló, de megkülönböztethetjük az érintett terület helye szerint is. Egy azonban minden fájdalomban közös: a figyelmeztető funkció! Éppen ezért nem tehetjük meg, hogy nem veszünk róla tudomást! Amint tehát fellép a fájdalom, azonnal meg kell, hogy kezdődjön az ízületi gyulladás kezelése!

Az ízületi gyulladás oka

A fent említett mozgásszegény életmód, az egyoldalú, statikus ülőmunka is nagy szerepet játszhat az ízületi panaszok megjelenésében. Emellett fontos tényező az elhízás, a dohányzás, illetve sajnos meg kell említenünk a munkahelyi-, vagy közúti balesetek okozta sérüléseket is. Az ízületi gyulladás okozta megbetegedéseknek alapvetően három fontos csoportját különböztethetjük meg. Itt szeretnénk megkérni Önt, Kedves Olvasónk, hogy ha a tünetek értő olvasása közben magára ismer, azonnal forduljon szakemberhez, hogy megkezdődjön az ízületi gyulladás kezelése! Lehetséges ugyanis, hogy épp ezzel előzi meg a későbbi, ízületi gyulladás okozta rokkantság, vagy fogyatékosság kialakulását!

ízületi gyulladás kezelése

Ki számít veszélyeztetettnek, kinél magasabb a kockázat?

Az ízületek és a gerinc degeneratív betegsége a 18 éven felüli lakosság 15%-át érinti, tehát gyakorlatilag minden hatodik ember érintett. Kiemelten veszélyeztetett rétegnek számítanak az 55-65 év közötti nők, hiszen a statisztikák szerint közülük kerül ki a legtöbb ízületi problémákkal küzdő beteg. A kialakulás kockázatát csökkenti a fogamzásgátló tabletták alkalmazása (a menopauzát követő hormonpótlás nem!) és a mértékkel, kis mennyiségben fogyasztott, jó minőségű alkohol. Mindezek persze csupán a megelőzés eszközei, az ízületi gyulladás kezelése a problémák megjelenése után elkerülhetetlen!

Az ábra az ízületi megbetegedések lehetséges okait mutatja!

Az ízületi fájdalom kezelésének három fő kategóriája

1, Arthralgia (Egyszerű ízületi fájdalom)

Az ízületi gyulladás legenyhébb formája. Ebben az esetben a beteg bár tapasztal fájdalmat, nem látható komolyabb elváltozás az érintett területen. Jelentkezhet sérülés, vagy túlterhelés következtében, de tapasztalhatjuk az időjárás-változással járó nyomáskülönbség miatt is. Azonban sajnos nem ritka, hogy az adott ízületben érzett fájdalom hátterében kisugárzó fájdalompont áll, így nem könnyű eldönteni, hogy az adott területen érzett fájdalom pontosan honnan származik, honnan sugárzik! Éppen ezért tanácsoljuk, hogy a helyes diagnózis, és a hatékony kezelés megkezdése érdekében azonnal forduljon orvoshoz, ha ízületi fájdalmat tapasztal!

2, Arthrosis (Porckopás okozta ízületi fájdalom)

Az arthrosis Magyarországon nem kevesebb, mint egymillió embert érint. Ebben az esetben a csontok felszínét borító ízületi porc a kopásos megbetegedés következtében felrepedezik, feltöredezik, mely kínzó fájdalommal jár. Nehézkes mozgás, ízületi merevség, deformitás kialakulása jelzi a páciens számára a problémát. Mindezek hátterében többnyire  az ízület előzetes sérülése, a mozgásszegény életmód, az elhízás, vagy az egyoldalú terhelés áll. Nyugalmi helyzetben a beteg nem érez fájdalmat, azonban a pihenést követő első mozdulatok szörnyű kínnal járnak.

3, Arthritis (Gyulladás okozta ízületi fájdalom)

Ahogy azt a bekezdés címében is olvashatjuk; ebben az esetben a fájdalom oka a gyulladásos megbetegedés. A beteg nyugalmi helyzetben is fájdalmat érez (mely adott esetben mozgatással csökkenthető). A gyulladt terület szintén megduzzad, vörössé válik, átforrósodik (tapintásra melegnek érezzük). Funkcióveszteség következtében mozgáskorlátozottság is kialakulhat! Az arthritis érinthet egy-, vagy akár több ízületet is: az utóbbi esetben immunológiai (belgyógyászati) betegség is állhat a háttérben, ezért haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hogy megkezdődjön az ízületi gyulladás kezelése!

A rheumatoid arthritis (a kéz és a láb kisízületein jelentkező ízületi gyulladás)

A rheumatoid arthritis kezelése sajnos hazánkban semmiképp sem nevezhető kielégítőnek. A regisztrált betegek elenyésző százaléka kap csupán megfelelő ellátást, míg igen magas aránya csak szteroidkezelésben részesül. Ez a probléma többnyire a 16 éven felüli korosztályt veszélyezteti, azonban a legtöbb beteg 30-50 év közötti nő. A páciensek nagyrésze 5 éven belül teljesen munkaképtelenné válik! A rheumatoid arthrisis-szel küzdő emberek élettartama összességében 10 évvel mutatkozik rövidebbnek, mint az átlagnépesség várható élettartama. Ez a megbetegedés Európában és az Egyesült Államokban a legszerényebb számítások szerint is évi 2 000 USD terhet ró a betegekre.

Az ízületi gyulladás hatékony kezelése

A fent leírtak miatt tehát nem győzzük hangsúlyozni: ízületi gyulladás gyanúja esetén azonnal keresse fel orvosát, hiszen korai diagnózis és megfelelő gyógykezelés esetén szép eredményeket lehet elérni, és a későbbi szövődmények kialakulása megelőzhető! A kezelések tekintetében az orvostudomány több alternatívát kínál:

Enyhe ízületi gyulladás esetén célszerű jegelni a sajgó területet, mely segíthet lelohasztani a duzzanatot, és csillapíthatja a fájdalmat. Emellett kiváló gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító krémeket árusítanak patikákban- melyek bár enyhülést hoznak, mégsem javasoljuk hosszú távú alkalmazásukat, hiszen a fájdalom okát nem szüntetik meg! Súlyosabb esetben gyógyszeres (úgynevezett nonszteroidos), esetleg szteroidos kezelést írnak elő, ám az efféle kemikáliák alkalmazása minden esetben súlyos mellékhatásokkal járnak!

Tekintse meg videónkat, melyen Dr. Hegedűs György a mozgásszervi problémákról, és azok hatékony; gyógyszer- és szteroidmentes kezeléséről beszél:

A Safe Laser 500 Infra készülékkel hatásos az ízületi gyulladás kezelése során, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szüntetik meg, hanem hozzásegítenek a tartós gyógyuláshoz is! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát gyógyítani, így bármikor lép fel térdfájdalom, azonnal képes lesz kezelni! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!