Ízületi porc regenerálása

Avagy; tényleg lehet regenerálni az ízületi porcot?

Előző bejegyzésünkben már írtunk az ízületi gyulladás tüneteiről, okairól, illetve a különféle kezelési lehetőségekről. Ebben a publikációban az ízületi porc megbetegedését, az úgynevezett arthrosist vesszük górcső alá, hiszen a statisztikák szerint ez az ízületi problémák leggyakrabban előforduló, legtöbb embert érintő fajtája.

Hogyan épül fel az ízület? Mi az ízületi porc szerepe?
ízületi porc

ízületi porc

Az ízületeink csontvégekből állnak. Ezeket a csontvégeket nagy részben borítja az ízületi porc. Az ízületi végeket alkotó csontvégek egyike domború (úgynevezett ízületi fej); míg a másik, formáját tekintve homorú (úgynevezett ízületi vápa). Formájuk tehát tökéletes illeszkedést tesz lehetővé: a porcvégek egymásra simulnak, ezzel biztosítva a súrlódásmentes mozgást. Ízületeink működésében továbbá fontos szerepet kapnak a belső szalagok (például a térdízületben) és az ízületi folyadék. Ízületi porc kopásától abban az esetben kell tartanunk, amikor megszűnik az optimális egyensúly a porc állományának lebontása és felépülése között. Tehát, amikor a lebomlás nagyobb mértékű a felépülésnél, a porcban lévő porcsejtek már nem, vagy csak kevésbé képesek képesek előállítani a szükséges alapanyagokat. Ennek hatására a porc elvékonyodik, rugalmassága csökken, felszíne felbolyhosodik, esetleg felrepedezik. Ebben az esetben az ízület már nem képes hatékonyan betölteni súrlódás gátló funkcióját, így porcsérülés alakul ki. A pusztuló porc káros enzimeket szabadít fel szervezetünkben, melyek megtámadhatják akár a még egészséges porcokat is, ez pedig szörnyen súlyos problémák, szövődmények kialakulásához is vezethet! A megbetegedett ízületi porc végül felszívódik, így az ízületben található csontvégek összeérnek, összedörzsölődnek, és csontkárosodás is kialakulhat. Gondoljunk csak bele: az ízületi porc már nem bírja a terhelést, ezért az áttevődik a porc alatt lévő csontra, melynek azonban nem szerepe a súrlódásgátlás, és a fokozott terhelést nem bírja. Ez a folyamat sajnos kínzó fájdalommal és egyéb tünetekkel jár!

Az ízületi porc megbetegedésének tünetei:

  • Csökken az ízület rugalmassága, duzzanat; esetleg csontos kinövés alakul ki
  • A páciens fájdalmat érez az ízület tájékán
  • A mozgás nehézkessé, merevvé válik, a mozgástartomány beszűkül.
  • Az ízület begyullad, nyomásra érzékennyé válik, esetleg ropogó hangot hallat
ízületi porc

Az arthrosisnak két fajtáját különböztetjük meg:

Az elsődleges arthrosis oka általában ismeretlen, kialakulása pedig rendszerint a 45 éven felülieket, elsősorban a hölgyeket veszélyezteti. Sajnos az esetek jelentős százalékában érelmeszesedéssel párosul.

A másodlagos arthrosis az ízületi porc sérülése, vagy extrém terhelése következtében alakul ki; gyulladás, esetleg fejlődési rendellenesség következményeként. A fenti okok mellett kiválthatják olyan betegségek is, melyek a porc anyagcseréjét befolyásolják. Ilyen például a cukorbetegség. A másodlagos arthrosis nem köthető korhoz.

 

Beszéljenek a számok!

  • Az arthrosis világszerte a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés!
  • A 65 éven felüli korosztály 100%-át, a túlsúllyal küzdő férfiak és nők 50%-át érinti!
  • A 18 éven felüli korcsoport 15% küzd ízületi betegséggel; a páciensek 50%-a munkaképes korban van.
  • Magyarországon 1-1,5 millió ember szenved valamelyik formájától!
  • Az arthrosis az EU-ban a fogyatékosságot okozó betegségek közül az első 10 között van!
  • Az 55-74 évesek 3%-a csípő-, 10%-a térd-, 40%-a láb-, 70%-a pedig kézarthrosissal küzd!

Megelőző stratégia

Mindamellett, hogy törekszünk a különféle sérülések, ízületeink túlterhelésének elkerülésére; érdemes odafigyelnünk pár, életmódunkat érintő apró tanácsra is, hogy elkerüljük az ízületi porc megbetegedéseit! Ügyelnünk kell a rendszeres és megfelelő testmozgásra, hiszen ha karbantartjuk izmaink, csontjaink egészségét, megannyi későbbi probléma megelőzhető. A rendszeres edzés továbbá kiváló eszköze ideális testsúlyunk megőrzésének is! Figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra is: fogyasszunk megfelelő arányban kalciumot, halolajat, D vitamint, szénhidrátot, fehérjét, zsírt (bizony!), vitaminokat, ásványi sókat és rostokat!

Ha megtörtént a baj…

…sem szabad kétségbe esni! Az ízületi porc ugyanis tényleg regenerálható, pusztán a megfelelő, adekvát kezelésre van szükség! Nem szabad a fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, injekciókkal történő tüneti kezelésben bíznunk, hiszen a probléma valódi okát a fenti módszerek sajnos nem szüntetik meg! A fájdalom ugyanis nem egy esetben nem az azt kiváltó ok helyén jelentkezik, hanem annál sokkal távolabb, így a helyi kezelés gyakorlatilag hatástalan. Mindemellett az ízületi porc gyulladása, betegségei nem csupán alkalmi, hanem folyamatos kezelést, úgynevezett kezeléssorozatot igényelnek!

A Safe Laser 500 Infra készülék minden szempontból a létező leghatékonyabb eszköze az ízületi porc regenerálásának! Egyik legfontosabb előnye, hogy a beteg otthonában, bármikor kezelheti a fájdalmas területet, amikor csak szükségét érzi (így maga valósítja meg a kezeléssorozatot). A Safe Laser 500 Infra lézersugarai 110 fokos szögben vannak nyitva, ekképp ez a készülék hatékonyabb kezelést tesz lehetővé a kórházakban található pontszerű lézereknél (melyekkel gyakorlatilag lehetetlen hatékonyan célozni az apró fájdalompontokra). A Safe Laser 500 Infra készülék kezelése nagyon egyszerű, hiszen szakorvosok és szakértők kifejezetten lakossági felhasználásra fejlesztették ki, oktatóközpontunkban pedig minden páciensünknek örömmel megtanítjuk a helyes és hatékony alkalmazást!

Tekintse meg alábbi videónkat, mely további tudnivalókkal szolgál az ízületi porc -kopás kezelési lehetőségeiről:

Ízületi porc regenerálása

A Safe Laser 500 Infra készülékkel hatásosan kezelhetőek az ízületi porc különféle megbetegedései, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szüntetik meg, hanem hosszú távú megoldással szolgálnak! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel a fájdalom, azonnal képes lesz csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!