Lábszárfekély hatékony kezelése

Az amputáció akár meg is előzhető!

A lábszárfekély sajnos egy igazán fájdalmas, csúnya betegség, mely gyötrő kínt képes okozni az érintetteknek. Rontja életkilátásaikat, mindennapi életminőségüket, és előfordul, hogy elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, vagy akár az amputáció. Ha azonban időben megkezdjük a lábszárfekély helyes, szakszerű kezelését, az esetek többségében a komolyabb problémák megelőzhetőek. A lábszárfekély gyógyítása tehát nem tűr halasztást!

Mi is az a lábszárfekély?
Lábszárfekély gyógyítása

Lábszárfekély gyógyítása

A lábszárfekély nem más, mint a szövetek felszínének elhalása következtében kialakuló szövethiány, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrást jelent. Többnyire középkorúak, idősebbek küzdenek vele; általában a vénás rendszer betegségeiből alakul ki, melyek az európai felnőtt lakosság 20%-át érintik.

Mi lehet a lábszárfekély kialakulásának oka?

A lábszárfekély hátterében számos, különböző probléma állhat, ezért a lábszárfekély gyógyítása előtt elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása.

A vénás keringési rendellenesség a leggyakoribb tényező; az esetek 90%-ában ez áll a lábszárfekély kialakulása mögött. 6%-ban artériás elzáródás következtében alakul ki lábszárfekély, melyet okozhat érelmeszesedés, Bürger-Winiwarter kór, heveny artériás embólia, vagy neurotrófiás zavarok.  Ez utóbbi gyakran jár együtt cukorbetegség következtében létrejövő idegkárosodással. Fontos, hogy amint elváltozást, fájdalmat tapasztal, azonnal keresse fel orvosát, hiszen a lábszárfekély minden esetben egy tünetegyüttes része, így speciális, teljes körű kezelést igényel!

Lábszárfekély gyógyítása

Milyen tünetei vannak?

A páciensek gyakran panaszkodnak lábszárduzzanatra, visszértágulatra. Az érintett területen lévő bőr feszessé válik, hámlani kezd, esetleg – a szövetelhalás következtében– ijesztően elfehéredik. A boka körüli bőr és a bőr alatt lévő kötőszövetek összezsugorodnak, és pigmentzavarok jelennek meg.

Miből áll a vizsgálat?

A szakorvos a pontos konzultációt követően szemrevételezi a problémás területet. Szükség esetén ellenőrzi a vérzsírértéket, és a gyulladások kizárása érdekében teljes vérképet kér. Ezután megvizsgálja, szenved-e a páciens véralvadási-, vagy vérzési rendellenességben; végül pedig megméri a cukortolerancia-szintet.

Lábszárfekély gyógyítása

A lábszárfekély kezelésének lépéseit elsősorban a pontos kórkép határozza meg.

Szakszerű tisztítás

A kezelés egyik legfontosabb lépése a sebes terület rendszeres, szakszerű tisztítása. Ez történhet fiziológiás sóoldattal, vagy hidrogén-peroxiddal. Fontos továbbá a megfelelő higiénia megőrzése, ezért naponta kötést kell cserélni a fekélyes részen.

Bőrátültetés

A fekély következtében kialakuló hámhiány fedésére alkalmas. Elsődleges kritériuma a kielégítő oxigén-ellátottságú, tiszta alapú, gyulladásmentes seb, hiszen, míg a gyulladás problémája fennáll, a bőrátültetés nem lehetséges.

Műtét

Az operáció során eltávolítják a tágult visszereket, vagy a fekélyt, de erre kizárólag akkor kerülhet sor, ha a páciens egészségi állapota lehetővé teszi a műtéti beavatkozást.

Amputáció

Szélsőséges esetekben, ha a páciens a tünetek és a fájdalom ellenére elodázza orvosa felkeresését és a kezelés megkezdését, sajnos egyetlen megoldás marad: a lábszár eltávolítása, azaz az amputáció.

Kiegészítő kezelések

A szakorvos a seb méretének, mélységének, a sebágy tisztaságának és a hámosodás fokának függvényében gyakran javasolja speciális kenőcsök, ecsetelők használatát, melyek segítenek megóvni a sebkörnyéki szöveteket a járulékos problémák (pl. ekcéma) kialakulásával szemben.

Lábszárfekély hatékony kezelése: a lágylézer terápia

Magyarországon 1967 óta alkalmaznak kiemelkedő sikerrel lágylézer kezelést a fekélyek, és más, nem gyógyuló sebek kezelésére. A lézer hatékonysága a biostimulációban rejlik. A lézersugarak a beteg szövetek mélyére hatolva elindítják, felgyorsítják a sejtregenerációt, melynek következtében aktiválódik szervezetünk anyagcsere-folyamata. Felszínes seb esetén 150-es készülék használata, mélyebbnél (ahol csont és izom látszik) az 500-as készülék használata javallott. A lézerkezelés tehát valóban forradalmi eljárás: míg más módszerek pusztán felületi sebkezelést tesznek lehetővé, a lézer stimulálja a bőr alatti szöveteket, így a gyógyulás folyamata „belülről” indul meg. Hatékonysága tehát messze felülmúlja a külsőleg történő kezeléseket. Lézerkezeléssel tehát akár a műtét, vagy az amputáció meg is előzhető!

Tekintse meg videónkat, melyen Dr. Hegedűs György a lábszárfekély kezelési lehetőségeiről beszél!

Lábszárfekély kezelése

Figyelem! Semmiképp ne odázzuk el a probléma megoldását, és semmi esetben se hagyatkozzunk rizikós félmegoldások alkalmazására, hiszen a műtét megannyi kellemetlenséggel, kockázattal, komoly szövődmények kialakulásával járhat! Ha valóban szeretnénk mindezt elkerülni, a legmegfelelőbb, leghatékonyabb módot kell választanunk, különben a problémák egész hátralévő életünket megkeseríthetik! A Safe Laser 500 Infra készülékkel hatásosan kezelhető a lábszárfekély, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szüntetik meg, hanem hosszú távú megoldással szolgálnak! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel a fájdalom, azonnal képes lesz csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!