Lézer kórházi alkalmazása

Mindannyian szkeptikusan állunk egy-egy új gyógymódhoz a megjelenése pillanatában. Mind óvatosan közelítünk felé, garanciát várunk a hatékonyságára, utána olvasunk a Google-ön, igyekszünk minél több információt szerezni. Ehhez megannyi, interneten fellelhető kutatási eredmény, publikáció, szakorvosi állásfoglalás áll a rendelkezésünkre. A lényeg minden esetben, hogy nyitottan fogadjuk az újdonságokat, hiszen – gondoljunk csak bele… Ha nem engednénk teret az innovatív eljárásoknak, a mai napig ráolvasástól és bűbájtól várnánk a gyógyulást, miközben kínok közt feküdnénk a jurtánk egyik lószőrrel bélelt sarkában…

E heti témánk a lézer kórházi alkalmazása, az operációs- és a gyógyító lézerek térhódítása, illetve a lézer története.

A gyógyító lézerkészülékek története
A lézer kórházi alkalmazása

A lézer kórházi alkalmazása

Az első operációs lézerkészülék megjelenése Theodore Maiman, kiemelkedő amerikai fizikus nevéhez köthető, aki 1960 júliusában mutatta be találmányát egy sajtótájékoztatón. Maiman lézerkészüléke szabadalmat kapott, majd később számos díjat nyert, a feltaláló pedig megérdemelt kitüntetésben részesült e forradalmi egészségügyi áttörés felfedezéséért. Azonban a gyógyító lézer kórházi alkalmazása még éveken át váratott magára.

Ezt követően, 1966-ban Mester Endre professzor úr fejleszti tovább a gyógyászati lézerkészüléket, hiszen kutatási eredményekkel sikerül igazolnia a lézernek tulajdonított biostimulációs hatást. Ez a készülék azonban még kizárólag kórházi felhasználásra alkalmas (égetésre, vágásra, vérzéscsillapításra), melynek oka, hogy a veszélytelen alkalmazáshoz nagyon szigorú biztonsági előírások betartása szükséges. A kórházakban használt, valóban hatékony lézerek 30-3000 mW teljesítményűek (gyógyító vagy operációs lézerek), míg az otthoni használatra is alkalmas készülékek teljesítménye ezekben az években még mindössze 5 mW lehetett, hiszen csupán ez a kis teljesítmény szavatolta a magán felhasználók biztonságát.

2012-ben Rózsa Károly, az MTA doktora és a Központi Fizikai Kutatóközpont zseniális lézerfizikusa megalkotja a biztonságos, úgynevezett Safe Laser technológiát, mellyel a gyógyászati lézerkészülékek már lakossági felhasználók számára is elérhetővé válnak. Ebben az időszakban számtalan publikáció jelenik meg a témában mind magyar- mind pedig külföldi szakfolyóiratokban, hiszen Rózsa Doktor elérhetővé varázsolja az orvostechnikai lézerkészülékeket magánemberek számára is.

A lézer kórházi alkalmazása

A Safe Laser technológia a régebbi konstrukciókkal szemben nagyobb behatolási mélységet tesz lehetővé, így mélyszöveti regenerációra is kiválóan alkalmas. A Safe Laser speciálisan szórt lézersugár kibocsátásával biztosít célzott kezelést pontos célzás nélkül, amivel nagy területet képes kezelni.

Így nem szükséges váltogatni a kezelési pontokat; például 3 irányból a teljes csípőízület könnyedén kezelhetővé válik! Egy speciális lencsének köszönhetően pedig a készülék által kibocsátott lézerfény a szemre teljesen veszélytelen.

Miért számít valódi áttörésnek a Safe Laser technológia?

  • Mert lehetővé teszi, hogy a páciens rendszeresen kezelje önmagát otthonában!
  • Mert teljesen veszélytelen, maximálisan biztonságos!
  • Mert orvostechnikai lézerkészüléknek minősül, a teljesítménye 30-500 mW, így kimagaslóan hatékony!
  • Mert a lézerkezelés nem jár fájdalommal!
  • Mert a használatához nincs szükség szakértelemre, speciális szakképesítések megszerzésére!
  • Mert a család minden tagja használhatja!
  • Mert elérhető áron megvásárolható és egészségpénztár-tagságra elszámolható!

Milyen panaszok kezelésére alkalmas a Safe Laser?

A lézerkészülékeket kezdetben a fent leírtak miatt elsősorban operációs céllal alkalmazták, azonban a Safe Laser készüléket már gyógyításra is rendszerint használják. Leginkább mozgásszervi problémák esetén nyújt segítséget, illetve bőrgyógyászati, fül-orr gégészeti, fogászati területen egyaránt kiváló.

A lézer kórházi alkalmazása

Miért lehetséges akkor, hogy a Safe Laser technológia használata mégsem terjedt el a kórházakban? De, igen, elterjedt. Bár az állami egészségügyi intézmények többsége sajnos kapacitás hiányában nem tudja vállalni, hogy félévente több mint 5-15 kezelést biztosítson betegei számára, azért valóban egyre több kórházban találkozunk a lézeres kezelés lehetőségével.

Nézzük meg azon kórházak listáját, amelyek rendszeresen alkalmaznak lézertechnológiát fizikoterápiás, vagy rehabilitációs céllal!

  • Állami Egészségügyi Központ (Honvéd Kórház; fizikoterápia)
  • Szent János Kórház, és az Észak-budai Egyesített Kórházak (traumatológia)
  • Uzsoki Kórház (központi intenzív osztály)
  • Budai Irgalmasrendi Kórház (Ortopédia)
  • GMC Nemzetközi Orvostovábbképző Központ
  • BRFK (Egészségügyi Osztály)
  • Rehabilitációs központok, magánorvosok, rendelőintézetek
díjmentes előadás

Díjmentes előadásra invitáljuk Önt!

Rendezvényünkön megismertetjük a résztvevőkkel az innovatív Safe Laser készülékek hatásának mibenlétét, és helyes használatát. Mindemellett részletesen foglalkozunk a gyógyászati lézer alkalmazásának területeivel (betegségek okaival, tüneteivel, kezelési lehetőségeivel), illetve a konzultáció során szívesen válaszolunk az Önt érintő kérdésekre is! 

Miért érdemes részt venni az előadáson?

  • Mert teljes körű ismereteket szerezhet a Safe Laser készülékekről!
  • Mert kizárólag ezen a rendezvényen biztosítjuk a díjmentes konzultáció lehetőségét!
  • Mert Dr. Hegedűs György Safe Laser specialista örömmel válaszol a jelenlévők kérdéseire!

Ha a személyes részvétel akadályokba ütközik, jelezze felénk, és lehetőséget adunk az online bekapcsolódásra!

Az előadás részleteiért kattintson ide, vagy a képre!