Lézerfény szemre gyakorolt hatásai

Valóban veszélyes a lézerfény szemre?

Napjainkban megannyi fórumon találkozunk a fenti témával; híradásokban, szakmai weblapokon, konferenciákon, különféle blogoldalakon. Tények és tévhitek látnak napvilágot. Igazolást nyert-és igazolatlan elméletek keringenek a lézer misztikumával kapcsolatban. Valóban képes egy keskeny fénysugár gyógyítani? Kell-e, akár csak az idő múlásával jelentkező nem várt mellékhatásokra számítanunk? Okozhat-e bármilyen károsodást a kezelt területen, vagy szélsőséges esetben a szemünkbe jutva? A lézerfény szemre gyakorolt hatása valóban komoly veszélyeket rejt?

A fenti kérdések igen széles spektrumot ölelnek fel, és egyetlen bejegyzés –de még egy többnapos kongresszus is kevésnek bizonyulna ahhoz, hogy mindet megválaszoljuk. Azonban az egyik legfontosabb felmerülő problémakör a lézerfény szemre gyakorolt hatásait érinti.

Állíthatjuk egy lézerkészülékről, hogy maximálisan biztonságos, és lakossági felhasználásra teljes mértékben alkalmas? Állíthatjuk, hogy nem okozhat problémát (esetleg látáskárosodást) még pici gyermek kezébe kerülve sem? Elvárhatjuk a felelősségteljes szülőktől, nagyszülőktől, vagy akár bármilyen laikus embertől, hogy nyugodt szívvel alkalmazza önmagán, családtagjain, gyermekein?

Egy 15 éves fiú esete
A lézerfény szemre gyakorolt hatásai

A lézerfény szemre gyakorolt hatásai

A közelmúltban világszerte bejárta a médiát egy 15 éves fiú esete, aki egy lézeres mutatópálcával (laser pointerrel) a szemébe világítva komoly, hosszú távú sérüléseket okozott magának. Svájci szakorvosok nyilatkoztak a New England Journal of Medicine hasábjain a lézer veszélyeiről, és óva intették a lakosságot a felelőtlen használattól. A szerencsétlenül járt fiú saját szórakoztatására egyszemélyes laser show-t rögtönzött otthon, mely során véletlenül több ízben is a saját szemébe világított. Ennek következtében azonnali látásproblémák jelentkeztek, amit azonban félt megemlíteni a szüleinek, így két hétig titkolta. Amint a szülők megtudták mi történt, azonnal orvoshoz vitték a gyermeket, ahol fény derült a problémára: a vizsgálatok többszöri vérzéseket mutattak ki a szem ideghártyája alatt, és hegesedéseket a szemfenéken. A fiú látása visszafordíthatatlan sérüléseket szenvedett. A lézerfény szemre gyakorolt káros hatásai végzetesnek bizonyultak.

De miképp gyakorol a lézerfény szemre ilyen szörnyű hatást?

A lézerkészülékek igen speciális tulajdonságú sugárzást állítanak elő. Úgynevezett kis széttartású (divergenciájú) fénynyalábot hoznak létre, mely kis mértékben terül szét. Gondoljunk a nagyon vékony, pálcaszerű lézersugárra! Nagymértékű intenzitása, koncentrációja, időbeli és térbeli koherenciája, azaz energiája egy kisméretű foltra, egyetlen pontra fókuszálódik. Pontosan ebben rejlik hatékonysága mellett a veszélye is! A lézerfény szemre tehát sajnos valóban veszélyes lehet…

Mitől függ a veszély, a károsodás mértéke?

Egyrészt időbeli tényezők befolyásolják a károsodás mértékét: a besugárzás időtartamának növelésével egyenes arányban nő a veszély mértéke is. Fontos szempont a sugárzás hullámhossza, az üzemmód típusa (folytonos-e, vagy impulzus-szerű), teljesítménye (erre később visszatérünk). Egyéni tényezők is szerepet játszanak, ilyen a fotoérzékenységi szintünk, a szemünk szöveti erezettsége, szöveteinek átlátszósága, a sötétadaptáció mértéke, az exponált szövet típusa.

Mit is jelent maga a teljesítménysűrűség?

A teljesítménysűrűség nem más, mint egy hányados, mely a Teljesítmény/Felület képlettel írható le. Minél nagyobb az így kapott eredmény, annál intenzívebb teljesítménysűrűségre kell számítanunk. Azaz, annál nagyobb veszélyt jelent az adott lézerkészülék szemünk egészsége tekintetében.

 

A fenti ábrán látható Amsler rács segítségével Ön is tesztelheti látását!

Takarja le az egyik szemét, a másikkal pedig fókuszáljon a középen lévő pontra. Figyelje meg, hogy észlel-e görbülést, vagy kiesést a négyzethálón!

Amennyiben azt tapasztalja, hogy egyes részeket nem, vagy nem megfelelően lát, akkor az Ön retináján lévő érzékelők bizonyos mértékű sérülése feltételezhető. Ebben az esetben ajánlatos mielőbb orvoshoz fordulnia!

Milyen tüneteket tapasztalhat, akinek lézerfény éri a retináját?

Aki véletlen belenéz a lézerfénybe, annak minden bizonnyal azonnal káprázni kezd a szeme, mely a legcsekélyebb tünetek egyike, hiszen nem jelent maradandó problémát. Nagyobb teljesítménysűrűség esetében azonban számolnunk kell utóképek megjelenésével, látótérbeli kieséssel, esetleg átmenetei- vagy végleges vakság kialakulásával is! A látóideghártya sérülései két féle csoportra oszthatók,akár a fent említett 15 éves fiú esetében. Retinaégésre, és retinasérülésre. Ez gyakorlatilag nem más, mint hogy a lézersugarak hatására a retina felületén, a fókuszpontban lévő érzékelők egyszerűen porrá égnek! Kb. 10 érzékelő károsodása még nem vezet tapasztalható károsodáshoz, hiszen agyunk képes korrigálni a benne keletkező hiányos képet. Azonban ha egészséges szemünket lehunyjuk, és a másikkal nézünk egy pontra, a sérülés helyén fekete folt (vakfolt) jelenik meg. A tükröződő felületről szemünkbe jutó lézerfény ugyanilyen károkat képes ám okozni, tehát nem csupán a közvetlen, hanem a közvetett lézerfény szemre gyakorolt káros hatásaitól is óvakodnunk kell!

Hogyan alkalmaznak a gyógyászatban ilyen veszélyes eszközöket?

Nemrégiben még kizárólag szakorvos felügyelete mellett lehetett lézereket használni! Az orvoslásban használt lézerkészülékek fénysugarai egyenes vonalban, egymással párhuzamosan terjedtek, és igen nagy teljesítménysűrűségük. Ezért komoly biztonsági előírások betartása volt szükséges a veszélytelen használathoz. A közelmúltban azonban megszülettek az ún. félvezető lézerek.

Mi is az a félvezető lézer?

A félvezető lézer, azaz a Safe Laser megannyi fontos tulajdonsága eltér a hagyományos lézerkészülékekétől. A Safe Laser hatékonysága azonos a szakorvosok által használt gyógyászati lézerkészülékekével, azonban a lézersugarak terjedésének iránya megváltozott, mely biztonságossá teszi alkalmazásukat- a civil lakosság körében is!

Tekintse meg alábbi videónkat:

Biztonságos lézer

A Safe Laser tehát nem veszélyes a szemre?

Nem.

A Safe Laser készülékből érkező fénysugarak (a régebbi generációs lézerekre jellemző párhuzamos irány helyett) 110°-os szöget zárnak be, így kisebb terhelésnek kitéve a retinát. A biztonságot a speciális szórófelület alkalmazása fokozza, melynek köszönhetően, ha a lézerfény közvetlenül a retinát éri- sem kell látáskárosodástól tartanunk!

A fentiek ismeretében nyert tehát a Safe Laser orvostechnikai minősítést, engedélyt; mi több, szakorvosi ajánlást: A Safe Laser készülék elődjeivel ellentétben semminemű veszélyt nem jelent a beteg számára, bárki biztonsággal használhatja akár otthonában is, továbbá nem szükséges elzárnunk gyermekeink elől sem!