Mozgásszervi rehabilitáció stroke után

A stroke fogalmát mindenki ismeri, hiszen néhány éve komoly médiavisszhangot kapott. Mit kell tennünk, ha mellettünk valaki szélütést kap, miről ismerhetjük fel a stroke-ot? Ezekkel a kérdésekkel sokat foglalkozott az orvostudomány, és nem véletlen, hiszen a stroke sokszor valóban előzmények nélkül jelentkezik, és a beteg túlélési esélyei az azonnali ellátástól függhetnek! De mi a teendő a stroke után? Miként zajlik a rehabilitációs folyamat? Milyen pszichés- és fizikai segítségnyújtás szükséges; mit jelent a mozgásszervi rehabilitáció stroke után? Mit tehetünk, hogy a beteg ne éljen át komoly életminőség-romlást?

A stroke kialakulása
Mozgásszervi rehabilitáció stroke

Mozgásszervi rehabilitáció stroke

A stroke nem más, mint valamelyik agyterület vérellátásának hirtelen bekövetkező romlása, melynek során az ott lévő sejtek egy része akár el is pusztulhat. A stroke napjainkban sajnos a felnőttkori halálozás 3. leggyakoribb oka (melyet pusztán a szívpanaszok, és a daganatos megbetegedések előznek meg a halálozási okok listáján). A stroke igen hirtelen, többnyire előzmények nélkül jelentkezik, azonban kialakulásában megannyi kockázati tényező szerepel.

A stroke-nak két típusát különböztetjük meg.

Az egyik a vértelen stroke (az esetek 80%-ban vértelen stroke-kal állunk szemben). A vértelen stroke során egy vérrög keletkezik, mely elzárja az agyban az egyik eret. A vérellátás (egészen pontosan oxigén- és tápanyagellátás) hiányában az itt található idegsejtek pedig percek alatt elpusztulhatnak. Két fajtáját ismerjük; trómbózisos stroke-nak nevezzük, amikor az akadályt jelentő vérrög helyben keletkezik. Az embóliás stroke esetében pedig a vérrög nem helyben keletkezik, hanem a véráram sodorja az agyi verőérbe, ahol fennakad, és elzárja az eret.

Vérzéses stroke (más néven agyvérzés) akkor alakul ki, amikor az agyban lévő valamelyik ér megreped, és vérzés alakul ki. Az agyvérzés kialakulásának esélyét növeli az érelmeszesedés, a kezeletlen hipertónia, az alkoholizmus, a cukorbetegség, vagy a különböző érfejlődési rendellenességek.

Mi a teendő stroke esetén?

Mindenekelőtt fontos nyugalmunk, lélekjelenlétünk megőrzése, és az azonnali segítségnyújtás! A stroke-kal küzdő beteget azonnal el kell juttatnunk egy közeli stroke- központba, vagy egy kórház neurológiai osztályára, hiszen a túléléshez sürgősségi ellátásra is szüksége lehet! Az orvosok miután felállították a pontos diagnózist, megállapítják a stroke pontos helyét, típusát, mechanizmusát, valamit a befolyásoló tényezőket, társbetegségeket- azonnal megkezdik a szakszerű kezelést.

Csípőprotézis műtét

Milyen tünetekkel jár a stroke?

  • A beteg hirtelen tapasztalja az arc, a láb, a kar egy oldalon jelentkező érzéketlenségét, merevségét, esetleg az egyik testfél zsibbadására panaszkodik, végtagjai elgyengülnek.
  • Szintén különös hirtelenséggel alakul ki beszédértési-, vagy hangképzési-, artikulációs zavar.
  • Kettős látás, látáscsökkenés, homályos látás jelentkezik.
  • Szédülés, egyensúlyzavar, mozgáskoordinációs zavar lép fel.
  • A fejfájás, nyaki merevség, arcfájdalom, esetenként hányingerrel, hányással, tudatzavarral, memóriazavarral párosul

Stroke kialakulásánál nem minden esetben tapasztaljuk a fenti összes tünetet, azonban gyakran jelentkezik egyszerre több, mely segítségünkre lehet a betegség beazonosításában!

A gyógyulás esélyei…

… az azonnali ellátáson, és a későbbi rehabilitáción egyaránt múlnak! A végleges gyógyulás szempontjából fontos a stroke agyi elhelyezkedése, kiterjedése, kialakulásának mechanizmusa, időbeli dinamikája, a beteg életkora, és a kezelés megkezdéséig eltelt idő. Mindemellett azonban kiemelt szerepe van a későbbi rehabilitációs folyamat minőségének is! Az esetek többségében sajnos számolnunk kell súlyos- vagy kevésbé súlyos fogyatékossággal, ilyen lehet a járászavar, a beszédzavar, vagy a végtagmerevség-, de mindezek esélyei helyes és szakszerű kezeléssel csökkenthetőek! Fontos tehát a beteg pszichés rehabilitációja mellett a mozgásszervi rehabilitáció stroke után, hiszen a teljes hátralevő élet minősége múlhat rajta!

Mozgásszervi rehabilitáció stroke után

A Safe Laser 500 Infra készülékkel látványos javulást érhetünk el a mozgásszervi rehabilitáció során! A lágylézer-készüléket szakszerűen, az idegpályák lefutása mentén alkalmazva, akár egyetlen hónap leforgása alatt csökkenthetőek a végtaggyengeség tünetei, három hónap elteltével pedig ugrásszerű javulásra is számíthatunk! A Safe Laser 500 Infra készülék sugarai a bőrfelszínen át a szövetek mélyébe hatolva fejtik ki sejtregenerációs hatásukat, ezzel elindítva a pácienst a mielőbbi gyógyulás útján. A Safe Laser 500 Infra készülék tehát forradalmi áttörést jelent a stroke-on átesett páciensek mozgásszervi rehabilitációjában!

Hogyan történik a kezelés Safe Laser készülékkel?

díjmentes előadás

Díjmentes előadásra invitáljuk Önt!

Rendezvényünkön megismertetjük a résztvevőkkel az innovatív Safe Laser készülékek hatásának mibenlétét, és helyes használatát. Mindemellett részletesen foglalkozunk a gyógyászati lézer alkalmazásának területeivel (betegségek okaival, tüneteivel, kezelési lehetőségeivel), illetve a konzultáció során szívesen válaszolunk az Önt érintő kérdésekre is! 

Miért érdemes részt venni az előadáson?

  • Mert teljes körű ismereteket szerezhet a Safe Laser készülékekről!
  • Mert kizárólag ezen a rendezvényen biztosítjuk a díjmentes konzultáció lehetőségét!
  • Mert Dr. Hegedűs György Safe Laser specialista örömmel válaszol a jelenlévők kérdéseire!

Ha a személyes részvétel akadályokba ütközik, jelezze felénk, és lehetőséget adunk az online bekapcsolódásra!

Az előadás részleteiért kattintson ide, vagy a képre!