Fogászati implantáció után

A fogászati implantáció 2016- ban már valóban rutinműtétnek minősül. Ha valaki akár egészségügyi probléma, akár baleset következtében elveszíti a fogát, számos fogpótlási lehetőség közül választhat. A fogászati implantáció pedig mind közül a legkedveltebb megoldás, hiszen az implantátum mind stabilitás, mind pedig esztétikum tekintetében a legkiválóbb, legkorszerűbb megoldás a fenti problémára.

Felmerül azonban néhány fontos kérdés…

implantátum…a fogászati implantációt illetően: Bárki kaphat implantátumot? Mik az előfeltételei? Mennyi a gyógyulási idő? Kell-e kockázati tényezőktől, esetleges szövődményektől tartanunk? Mint minden műtét, a fogászati implantáció is bizonyos egészségügyi előfeltételhez kötött. A fogvesztés jelentős mértékű csont- és lágyszövet veszteséggel járhat, mely esetben az elpusztult szövetek egy részét pótolni kell! Az optimális anatómiai körülmények megteremtése tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a később beültetett műgyökér stabilan rögzülhessen, és valóban hosszú távú megoldást jelentsen a foghiányra!

Mi a fogászati implantáció menete?

A fogászati implantátum nem más, mint egy antiallergén anyagból (titániumból) készült műgyökér, melyet a szájsebész szakorvos ültet be a megfelelő helyre. A műtétet általában helyi érzéstelenítésben végzik, időtartama egyénenként változik (lehet mindössze 10 perc, de akár 3 óra is). A titánium csavart a szervezet befogadja, sajátjaként ismeri fel, így a műtétet követően csontosodási folyamat indul meg, mely során a csavar barázdált felszínébe belenő a csont (később tökéletes stabilitást biztosítva). A fogászati implantáció sikerességének aránya világviszonylatban 96%.

Fogászati implantáció

Implantáció után

A beavatkozást követően a műgyökér kiemelt figyelmet és gondoskodást igényel, hiszen akár a legapróbb figyelmetlenség is az implantáció sikertelenségéhez, és szövődmények kialakulásához vezethet!

A következő hónapokban tehát nagyon fontos, hogy pontról pontra betartsa kezelőorvosa tanácsait, utasításait és szem előtt tartsa a tilalmakat-így elkerülheti az esetleges későbbi problémák kialakulását!

Általános jó tanácsok implantáción átesett páciensek számára

  • Az implantáció után közvetlenül jelentkezhet arcduzzanat, melyet célszerű puha textilbe csavart fagyasztózselével, vagy jégakkuval jegelni.
  • A műtétet követő 3 napon nem ajánlott kávé, tea, alkohol, vagy fűszeres étel fogyasztása, továbbá kerülendő a dohányzás is. A fenti szerek ugyanis amellett, hogy agresszív hatással vannak a műtéti területre, emelhetik a vérnyomást, mely akár utóvérzéshez is vezethet.
  • A bennük rejlő baktériumok miatt szintén fontos elkerülnünk a tejtermékek fogyasztását (tej, kefir, joghurt), és a sörélesztő baktérium miatt a sört is.
  • Fontos továbbá a megfelelő szájhigiénia! A sebet erősen dörzsölni, piszkálni, szívogatni szigorúan tilos- azonban a chlorhexidin tartalmú szájvizek használata fertőtlenítő hatásuknak köszönhetően segítenek megelőzni a fertőzések kialakulását.
  • A műtétet követő napokban ajánlott kerülni a megterhelő fizikai munkát és a testedzést, mert szintén utóvérzést okozhatnak!
  • A gyógyulási folyamatot azzal is segíthetjük, ha odafigyelünk a megfelelő hőmérsékletre, ezért pár napig nem ajánlott a szolárium-, vagy a szaunahasználat sem!

Mivel segíthetjük a csontosodási folyamatot?

A csontosodási folyamat során (ahogy arról fent is írtunk) egy komoly, sejtszintű változás megy végbe, melynek célja a teljes szimbiózis. Egy idegen anyag kerül a szervezetünkbe, melynek feladata, hogy tökéletesen beépüljön és stabilan ágyazódjon be a csontállományba. Ezt a beágyazódási folyamatot segíthetjük Safe Laser készülék alkalmazásával. A Safe Laser 500 Infra készülék lézersugarai a szövetek mélyére hatolva segítik azok regenerációját, ekképp gyorsíthatják a csontosodási folyamatot, és minimalizálhatják az ezzel járó fájdalomérzetet. A Safe Laser gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően komoly segítséget jelenthet a szövődmények kialakulásának megelőzésében is!

Tekintse meg videónkat, melyen Dr. Kizman Róbert a Safe Laser fogászati alkalmazását ismerteti!

Fogászati implantáció

A Safe Laser 500 Infra készülék hatékony segítséget jelent a csontosodási folyamatok során, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán az ezzel járó fájdalmat szünteti meg, hanem hosszú távú megoldással szolgál! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel érzékenység, azonnal képes lesz csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!