Fogínygyulladás kezelése

Hogyan vehet búcsút a fogínygyulladás okozta kellemetlen problémáktól? Hogyan őrizheti meg fogínye egészségét? Milyen súlyos betegségek jelentkezhetnek a fogínygyulladás szövődményeként? Milyen kiváltó okok állnak a fogínyvérzés hátterében? Miként lehetséges a fogínygyulladás kezelése?

Hátborzongató adat következik: Magyarország lakosságának 87%-a küzd fogínygyulladás okozta panaszokkal, tehát mindössze 13%-nak egészséges a fogínye. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fogíny megbetegedései később akár szívpanaszok kialakulásához, a rettegett stroke-hoz, vagy épp rákos megbetegedésekhez is vezethetnek.

A fogínygyulladás oka
fogínygyulladás

fogínygyulladás

A fogínygyulladás kialakulásának számos különféle oka lehet. Szerepet játszhatnak genetikai tényezők (ámbár a hálátlan genetika senkit nem mentesít a rendszeres fogmosás felelőssége alól), a helytelen táplálkozás, vagy a szájüreg nem megfelelő ápolása. Azonban a jó hír, hogy ha a fogínyproblémákat a kezdeti stádiumban felfedezzük, és megfelelően kezeljük, akkor a későbbi komoly panaszok szinte teljes bizonyossággal megelőzhetőek, és a teljes fogsor megőrizhető.

A táplálkozástudományok specialistájaként fontosnak érzem, hogy hangsúlyozzam Önöknek a helyes táplálkozás jelentőségét! A sok szénhidrát elfogyasztása (cukor, édesség, üdítő ital, stb.) sajnos negatívan befolyásolja ínyünk egészségét, azonban az egyoldalú táplálkozás ugyanilyen veszélyekkel járhat. Napjainkban sajnos népbetegségnek számít az evészavar (anorexia, bulimia), mely során a beteg megfosztja a szervezetét a szükséges vitaminoktól, ásványi anyagoktól, és ez akár ínysorvadáshoz is vezethet!

fogínygyulladás

Tudomány az esettanulmány mögött

A fogínygyulladás (latin nevén gingivitis) egyaránt jelenthet krónikus, vagy akut gyulladást. Az íny kivörösödik, megduzzad, esetleg fogmosáskor vérzik. Ha a gingivitist nem kezeljük, akkor általában fogínysorvadás (parodontitis) alakul ki: a fogíny elkezd visszahúzódni, majd a fogainkat felépítő csontállomány bomlani kezd, tasakok képződnek, végül akár fogainkat is elveszíthetjük.

A megfelelő szájhigiénia és a fogkő-eltávolítás kiemelt fontossággal bír, hiszen a fogkő nem csupán esztétikailag kellemetlen, de szintén komoly betegségek előszobája lehet. A fogkő ugyanis nem kizárólag a fogunk felszínén jelentkezik. Gyakori eset, hogy a fogkő (ami nem más, mint kikristályosodott lepedék) az íny alatt telepszik meg- ezzel szintén fogínygyulladást, fogínysorvadást, szuvasodást okozva.

Tudta Ön, hogy a fogínygyulladás kiemelt veszélyt jelent a kismamák számára?

Gondoljon csak bele! A fogkőben megbúvó baktériumok a kismama emésztőrendszerén keresztül a védtelen magzathoz jutva számos betegséget képesek okozni a baba fejlődésének kezdeti fázisában! Kismamák esetében tehát kiemelt figyelmet igényel a helyes szájápolás, és a makulátlan szájhigiénia megőrzése!

Mit tehetünk, ha fogínygyulladással küzdünk?

Kedves olvasó, kérem, ne essen kétségbe, hiszen szakszerű kezeléssel elejét vehetjük a komolyabb panaszok kialakulásának! Fontos, hogy fogfájás, vagy fogínygyulladás gyanúja esetén mindenképp forduljon fogorvosához, hiszen a fájdalom forrása akár egy góc, vagy a szervezetében lévő gyulladás is lehet! A fogászati kezelés hatékonyságának növelése érdekében azonban célszerű kombinálnia, és párhuzamosan alkalmaznia a lehetőségeket!

A Safe Laser 150 és 500 Infra készülékkel a gyulladásos megbetegedések hatékonyan kezelhetők, hiszen a lézerfény a szövetek mélyebb rétegeibe jutva képesek kifejteni biostimulációs, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat. A sejtregenerációnak köszönhetően a gyógyulás folyamata lényegesen lerövidülhet. Újdonság a Safe Laser 500 Infra készülékhez kapható száloptika, mely segítségével a fájdalmas terület közvetlen közelről is könnyedén kezelhető!

Tekintse meg videónkat, melyen Dr. Kizman Róbert a Safe Laser fogászati alkalmazását ismerteti!

Fogíngyulladás

A Safe Laser 500 Infra készülék hatékony segítséget jelent a fogíny-regeneráció során, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szünteti meg, hanem hosszú távú megoldással szolgál! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel érzékenység, azonnal képes lesz csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!