Fogszabályozás hatékonysága

A fogszabályozásra általában hajlamosak vagyunk esztétikai szempontok szerint gondolni. Ha azt halljuk: fogszabályozás, mindjárt a szabálytalan fogazat okozta diszharmóniára gondolunk, és csak kevesek számolnak a háttérben meghúzódó egészségügyi problémákkal. Pedig a fogszabályozás elsősorban egészségügyi nézőpontból elengedhetetlen, hiszen elmulasztása igen komoly panaszok kialakulásához vezethet!

Kinek ajánlott a fogszabályozás?
fogszabályozás

fogszabályozás

A fogszabályozás szükségességét minden esetben fogszakorvos állapítja meg a pontos diagnózis felvételét, és a konzultációt követően. Fogaink elhelyezkedését azonban megannyi tényező befolyásolja, melyek lehetnek örökletesek, illetve akár később is kialakulhatnak. A genetika mellett fontos szerepet játszanak gyermekkorban kialakuló helytelen szokások, és a szájüreget, arccsontot ért mechanikai hatások is.

Öröklött tényezők

Az öröklött tényezők közé tartozik a fogak mérete, alakja, formája. Mindezek mellett azonban a koponyaalap és az arccsontok mérete is befolyásolja a fogak elhelyezkedését. A számfeletti fogak megjelenése torlódást okozhat; a mélyharapás, az ajak- és szájpadláshasadék pedig szintén nem elhanyagolható.

Szerzett tényezők

Szerzett tényezőknek nevezzük összefoglaló néven azokat a külső hatásokat, melyek fogainkat érik. Ide soroljuk a fogszuvasodást, a szájlégzést, az atípusos nyelést, az ujjszopást, a tejfog művi eltávolítását, a traumát, vagy az embrionális ártalmakat.

fogszabályozás

Milyen problémát okozhat a fogszabályozás elmulasztása?

Az egymásnak torlódó fogak igen megnehezítik a fogközök helyes tisztítását, így azok sajnos sokkal könnyebben kezdenek szuvasodni, mely akár rendellenes fogágybetegségek kialakulásához (fogínyvérzés, fogínysorvadás, fogínygyulladás), szélsőséges esetben pedig a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Szabálytalan fogazat állhat továbbá olyan komoly problémák megjelenésének hátterében is, mint az állkapocs ízület megbetegedése, a krónikus ajakgyulladás, vagy a beszédzavarok kialakulása. Fontos tehát, hogy a fogszabályozó kezelést szükség esetén mielőbb megkezdjük, és elkerüljük a súlyosabb egészségügyi panaszok megjelenését!

Mit kell tudnunk a fogszabályozásról?

Napjainkban számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, így gyermek- és felnőttkorban egyaránt kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást. Fontos, hogy részletesen beszéljük meg a készülékkel kapcsolatos igényeinket (tisztíthatóság, ár, esztétikum, kényelem) orvosunkkal, aki így majd a leginkább testhezálló fogszabályozó készüléket ajánlhatja nekünk! Kiváló minőségű fémmentes, esztétikus, láthatatlan konstrukciók közül választhatunk aszerint, hogy mely szempontok fontosak számunkra, illetve hogy mely készülék bizonyul majd hatékonynak esetünkben!

Mennyi ideig kell hordanunk a fogszabályozót?

A kezelés minden páciens esetében más- más időintervallumot igényel, hiszen mindannyian más adottságokkal rendelkezünk. Gyermekeknél ez lehet mindössze 1 éves időtatam, felnőtteknél azonban akár 1,5 évre is szükség lehet. A kialakult eredményt a fogszabályozó levétele után retenciós készülékkel stabilizálják.

Hogyan csökkenthető a fogszabályozás időtartama?

A fogszabályozó készülékek mechanikai erő segítségével állítják az optimális helyre a fogakat, melyet csontosodási folyamat kísér. Szervezetünk tehát sejtszinten reagál a változásra, ekképp fontos, hogy minél hatékonyabbá tegyük a regenerációt. A Safe Laser 500 Infra készülék biostimulációs hatásának köszönhetően képes aktivizálni a szervezet öngyógyító folyamatait, így gyorsítja a sejtszintű reakciót, ezért a fogszabályozás időtartama rövidülhet a gyorsabb csontosodás, csontátépülés miatt és az esetleges szövődmények csökkennek!  Mindemellett fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően csökkenti a fogszabályozó kezeléssel együtt járó fájdalomérzetet és minimalizálja a kellemetlenségeket.

Tekintse meg videónkat, melyen Dr. Kizman Róbert a Safe Laser fogászati alkalmazását ismerteti!

Csípőprotézis helyett

A Safe Laser 500 Infra készülék hatékony segítséget jelent a csontosodási folyamatok során, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán az ezzel járó fájdalmat szünteti meg, hanem hosszú távú megoldással szolgál! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel érzékenység, azonnal képes lesz csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!