A porc regenerálható

Egyre gyakrabban találkozom a laikusok körében elterjedt hiedelemmel, melyet ezúton szeretnék eloszlatni. Megannyi különböző fórumon tényként kezelik; afféle axiómaként, kiindulási pontként közlik: a porc nem regenerálható. Megragadnám tehát a lehetőséget, hogy eloszlassam a porc köré szőtt téves mítoszt. A porc regenerálható.

Szörnyű tévhit
Porc regenerálható

Porc regenerálható

Sajnos a fenti tévhit igen nagy múltra tekint vissza, bár a gyökerei számomra ismeretlenek. Nem tudom; nem is sejtem, hogy mi lehet az alapja; hogy miért gondolják egyesek, hogy pont a porc ne regenerálódna. Miért jutna a porcnak efféle kiváltság; miért ez lenne az egyetlen olyan emberi szövettípus, mely visszafordíthatatlan állapotromlásra van kárhoztatva? Min alapulhat ez a szörnyű nagy balgaság?

Porcregeneráció

Fogadjuk el: létezik. Nem kitaláció, nem varázslat-, hiszen az emberi szervezetben minden sejt, minden szövet képes regenerálódni, gyógyulni. A csont beforr, a gyulladás elmúlik, a sebek meggyógyulnak-, a végtelenségig sorolhatnám. Mindezekhez hasonlóan a porc szintén képes regenerálódni. Gondoljunk csak a gyermekekre! Néhány éves korban a csemetéink nap, mint nap többször elesnek. Amikor járni, bicajozni tanulnak, amikor szaladgálnak, fogócskáznak, játszanak, újra és újra elesnek (ezzel természetesen frászt hozva az aggódó szülőkre). Azonban ilyenkor felkelnek, és az első rémület után szaladnak tovább. A szervezetükben lévő porcok pedig a századik esés után sem szenvednek visszafordíthatatlan károkat.

Porcregeneráció

Felnőttkori porcregeneráció

Felnőtt korban a porcregeneráció sajnos valóban lassabbá, a degeneráció pedig gyorsabbá válik. Ennek elsődleges oka a túlsúly, a stressz, a mozgáshiány és az ülőmunka. Ezek mind-mind számottevően lassítják a porcregeneráció folyamatát.

Ha azonban hajlandóak vagyunk egy kis figyelmet szentelni magunknak és az egészségünknek, akkor ez a folyamat visszafordítható. Ha ügyelünk az egészséges étkezésre és a rendszeres testmozgásra, akkor a regeneráció folyamata optimalizálható.

Rehabilitáció helyett műtét

A porcregenerációt körüllengő tévhit sajnos igen komoly problémákat vet fel az egészségügyben, a gyógyászatban. A porckopást ugyanis ez okból gyakorta kívánják operációval gyógyítani. Tévesen abból indulnak ki, hogy a porc nem gyógyítható, így mi a megoldás? A műtét… Azonban ez szintén helytelen. Álláspontom szerint ugyanis a műtét (a vele járó stresszel, fájdalommal, kellemetlenségekkel, időráfordítással és esetleges komplikációkkal, szövődményekkel) a legvégső megoldás lehet csak! Nekünk, orvosoknak kötelességünk arra törekednünk, hogy páciensünket megóvjuk a műtét okozta problémáktól, ezért (amikor lehetséges) a műtétet meg kell előznie a rehabilitációnak. Jómagam porckopás esetén mindenekelőtt rehabilitációt javaslok: gyógytornát, masszázst, fizikoterápiát és lágylézer-kezelést. Igyekszem tehát minden esetben megóvni pácienseimet a gyógyszerektől és az operációtól, hiszen tisztában vagyok azzal, hogy ezek milyen szövődményeket okozhatnak az emberi szervezetre nézve. Persze amikor elkerülhetetlen és nem hat semmilyen rehabilitáció, nem csökken a fájdalom, akkor én is szükségesnek látom és javaslom a műtétet.

A porc regenerálható

Az emberi porc regenerálható, ez tény. Ebből kiindulva adnunk kell egy esélyt a gyógyulás természetes folyamatának, támogatnunk kell a szervezetünket, hogy maga győzze le a problémát, hiszen képes rá. Sejtszinten kell erősítenünk az immunrendszert és a beteg szöveteket, így pedig az esetek többségében az operáció elkerülhető!

Tekintse meg videónkat a porcregeneráció témájában!

Porcregeneráció

Figyelem! Semmiképp ne odázzuk el a probléma megoldását, és semmi esetben se hagyatkozzunk rizikós félmegoldások alkalmazására, hiszen a csípőprotézis műtét megannyi kellemetlenséggel, kockázattal, komoly szövődmények kialakulásával járhat! Ha valóban szeretnénk mindezt elkerülni, a legmegfelelőbb, leghatékonyabb módot kell választanunk, különben a problémák egész hátralévő életünket megkeseríthetik! A Safe Laser 500 Infra készülékkel hatásosan kezelhetőek az csípőízület különféle megbetegedései, hiszen a szövetek mélyebb rétegeibe hatolva nem csupán a kínzó fájdalmat szüntetik meg, hanem hosszú távú megoldással szolgálnak! Az orvosi vizsgálatot követően a páciens megtanulja önmagát kezelni, így bármikor lép fel a fájdalom, azonnal képes lesz csillapítani! A Safe Laser készülék alkalmazása során továbbá nem kell szövődményektől, mellékhatásoktól tartanunk, hiszen maximálisan biztonságos, így bárki, bárhol használhatja!